bata
Foto: Alo/Alo
Malo ko može da se pohvali karijerom dugom 55 godina u medijumu filma, koji je star tek nešto više od 100 godina. Kada je reč o jugoslovenskom i srpskom filmu, legenda sedme umetnosti Velimir Bata Živojinović je obeležio kako film, tako i kulturu i istoriju ne samo našeg naroda, već i širom sveta gde je dobio brojna priznanja, nagrade, ali i fanove i danas je inspiracija mnogima.
 
Miljko Živojinović, sin Bate Živojinovića, je ponosan na ovu izložbu:
bata

Alo

 

 

 
- Ja sam srećan što srpska kultura i narod otvaranjem ove izložbe neguje kulturu sećanja na naše velikane. Mislim da je to važno za sve nas da radimo to u svim segmentima života, od nauke, privrede, kultura, sporta, politike. Mi imamo puno tih velikana i ne smemo da ih zaboravimo - rekao je on.
 
Miljko je otkrio anegdotu o tome kakav je njegov otac bio na snimanjima:
 
- Batin sistem glume je bio metod po kome radi ceo Holivud, a to je metod "Stanislavski". On je rekao da ne treba glumiti, nego živeti sam život. Bio sam sa Batom na snimanju gde je trebao da glumi da je zadihan, i zaustavio je kameru, otrčao je jedno 20 metara, vratio se sav zadihan i rekao: "Sad snimajte!"
Elena Stojanović, urednik "Borbe" i izložbe, otkriva zbog čega je izložba važna:
bata

Alo

 

 

 
- Mi u redakciji Borbe volimo da pridajemo značaj kulturi sećanja, ne samo na događaje iz naše istorije, i na znamenite ličnosti koji su ostavili pečat, a Bata Živojinović to svakako jeste.
 
- Odabir je bio da to bude 90 slika jer je navršeno 90 godina od njegovog rođenja. Imamo na stotine njegovih fotografija. Sam proces odbira je bio zabavan jer smo se naslušali mnogih priča i anegdota, koju svaka druga fotografija krije - nastavlja ona.
 
U planu je da izložba bude putujuća, i obići će mnoga mesta poput Bajine bašte, i Užica koje je ove godine i prestonica kulture, a urednica izložbe veruje da će stići i do Pekinga jer znaju da kineski narod voli Batu odnosno film "Valter brani Sarajevo".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading