monasi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Punog imena "Manastir Svetog Save Osvećenog", Hilandar ima duboku i bogatu istoriju koja seže u srednji vek.

Osnovan je u 12. veku kao zadužbina svetog Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjića i jednog od najznačajnijih vladara u srpskoj istoriji. Njegova svetost Sava, prvi srpski arhiepiskop, bio je ključni pokretač razvoja ovog manastira. Kroz vekove, Hilandar je bio centar duhovnosti, kulture i obrazovanja za pravoslavne monahe i sveštenstvo, što je ostao i do danas.

Manastir Hilandar

Foto: shutterstock.com

 

Manastir je preživeo mnoge izazove kroz istoriju, uključujući invazije, pljačke i požare. Ipak, zahvaljujući naporima vernika i monaha, Hilandar je uvek obnavljan i nastavljao svoje duhovno poslanje. Postao je poznat po svojoj izuzetnoj riznici koja čuva mnoge svetinje, ikone, rukopise i dragocenosti, kao i po bogatom bibliotekarskom fondu.

Manastir je bio centar za prepisivanje i čuvanje srednjovekovnih knjiga i rukopisa, čime je značajno doprineo očuvanju kulturnog nasleđa ne samo srpskog naroda, već i pravoslavne crkve uopšte. U njemu se nalazi jedna od najvećih zbirki slovenskih rukopisa, uključujući Hilandarske listiće, Marijin kodeks, Miroslavljevo jevanđelje, Vukanovo jevanđelje, Radoslavljevo jevanđelje, kao i Sinajski psaltir.

Episkop Melentije Hilandarac, poznat i kao Ljubomir Vujić, rođen u Valjevu 1857. godine, bio je podvižnik timočki i hilandarski episkop. Njegovi mudri saveti i uputstva o životu mogu biti inspiracija mnogima. Uključujući savete o strpljenju, krotosti, skromnosti i ljubavi prema radu, oni nude duboke uvide u duhovni život.

monasi

Foto: Shutterstock

 

Ovo su samo neki od njegovih mudrih saveta koji mogu da vam promene život na bolje:

  • Ma šta uzimao da radiš, radi strpljivo, pa će ti Bog pomoći u svemu, ma šta se desilo s tobom.
  • Pazi, ne podaj se tugovanju, ne budi malodušan.
  • Budi raspoložen u svemu što činiš po volji Božijoj.
  • Ne jadikuj i ne tuguj zbog rđavih misli koje te napadaju, jer te Gospod neće zaboraviti, naročito ako budeš te misli koje te uznemiruju muški odbijao. To će ti ujedno poslužiti u duhovnom napredovanju, u čemu će ti i blagodet Božija pomoći.
  • Hrabrost i junaštvo jeste nepokolebljivost u istini i odbijanje napada neprijatelja. Ako im ti ne ustukneš, oni će ustuknuti i neće ti više dosađivati.
  • I danju i noću se sećaj svojih greha i oplakuj ih.
  • Neka ti je lice vazda tugnog izgleda, da bi se u tebe uselio strah Božiji.
  • Ne misli za sebe da nešto vrediš.
  • Zavoli smernost, ona će ti pokriti sve grehe.

Danas, Hilandar i dalje privlači hodočasnike, turiste i vernike iz celog sveta, koji dolaze da se dive njegovoj arhitekturi, posete riznicu i uživaju u duhovnoj atmosferi ovog svetog mesta. Takođe je poznat po svojim vrtovima i plodovima koje monasi uzgajaju, doprinoseći održivosti života na Svetoj Gori.

(kurir.rs)

BONUS VIDEO  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading