Josip Broz Tito
Foto: Profimedia/Foto: profimedija

Od njegove smrti, priče o prodaji, adaptaciji ili prenameni nekretnina i vozila koja je koristio tokom svog života redovno se vraćaju na dnevni red.

Titove nekretnine su bile impresivne, s obzirom na to da je u njima radilo čak 2.060 ljudi. Raspolagao je velikim brojem vila i imanja širom zemlje, koristeći ih povremeno za prijem stranih delegacija ili u privatne svrhe.

titova Vila na Bledu

Foto: Shutterstock

 

 

Jedna od najpoznatijih Titovih rezidencija nalazila se na Brionima, nacionalnom parku na ostrvu Vanga u Hrvatskoj. Tu se prvi put uputio 1947. godine, a Bela vila kasnije postala njegov morski dom, gde je provodio nekoliko meseci svake godine.

Prva Titova kuća bila je na Dedinju, u Užičkoj 15, koju su partizani preuzeli od Nemaca. Tu je živeo od 1946. do 1979. godine, a nakon njegove smrti postala je deo Memorijalnog centra "Josip Broz Tito".

Tito je imao i rezidenciju u Kumrovcu, svom rodnom mestu, koja danas pripada Ministarstvu državne imovine Hrvatske. Vila Dalmacija u Splitu je takođe u vlasništvu grada Splita i izdaje se po visokim cenama.

U Hrvatskoj se nalazi i dvorac Tikveš, Titova lovačka rezidencija, koja je danas u vlasništvu države. Takođe, Tito je imao vilu u Bugojnu, Bosna i Hercegovina, koja je sada napuštena.

U Sloveniji je koristio vilu na Bledu, a u Makedoniji u Ohridu, obje su danas u vlasništvu tih država.

titova Vila na Bledu

Foto: Shutterstock

 

Tito je takođe bio vlasnik nekoliko jahti i brodova. Jedan od njih, „Jadranka", prodat je u martu 2020. godine austrijskom preduzetniku za 51.000 evra. Drugi, „Primorka", doživeo je nekoliko havarija pre nego što je prodan 2003. godine.

titova Vila na Bledu

Foto: Shutterstock

 

Pored nekretnina i brodova, postojao je i Titov sef, koji je otvoren 2013. godine nakon 31 godine. U njemu su pronađeni brojni dragoceni predmeti, uključujući zlato, brilijante, i ordenje Karađorđevića. Odlučeno je da se deo te imovine preda muzejskim institucijama u bivšim jugoslovenskim republikama.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading