post
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

 Učio je običnog čoveka pravednosti, oprostu, strpljenju, vrlinama, a zbog izrazite mudrosti i dara govorništva prozvan je Novi Zlatousti.

Danas važi za jednog od najvećih srpskih duhovnika, a 2003. godine kanonizovan je i za svetitelja. Uvršten je i među 100 znamenitih Srba svih vremena, a njegove besede, kritike, zapažanja i citati i dalje su vrlo "živi", o njima se često priča i predstavljaju dragocene pouke i duhovne smernice.

Lepo je da početak ovog Vaskršnjeg posta koji će trajati sve do Vasjrsa, obeležimo i sa pričom vladike Nikolaja o postu, koja je objavljena u njegovoj knjizi "Molitva na jezeru".

,,No zaista, neće me uzdržavanje od jela spasti. Ma se hranio peskom iz jezera, Ti mi nećeš doći ako post ne uđe dublje u dušu moju. Postom radostim nadu moju u Tebe, Grjadušči Gospode moj. Post ubrzava moju pripremu za dolazak Tvoj, jedino čekanje mojih dana i noći. Post otanjava telo moje da bi ono što ostane mogao lakše osvetliti duhom. Čekajući Tebe ne želim da se hranim krvlju niti život da oduzimam. Da bi radost moga čekanja i životinje osetile. Saznadoh kroz molitvu svoju da je telesni post više simbol pravog posta, vrlo koristan za početnika u nadi u Tebe, no i vrlo tegoban za onoga ko samo pri njemu ostane.''

,,Zato unesoh post i u dušu svoju da je očistim od mnogih drskih verenika i kao devojku spremim je za Tebe. I unesoh post u moj um da odagnam iz njega maštanja o svetskim stvarima i razorim sve vazdušne kule, sazidane od tih maštanja. Da bi um moj bio ispražnjen od sveta i spreman da primi Mudrost Tvoju. I unesoh post u srce svoje da bih njime umorio sve strasti i pristrasnosti svetske. Da bi nebesni mir neiskazano vladao srcem mojim, kada burni Duh Tvoj naiđe.''

,,I naložih post na jezik svoj da se oduči od beskorisnih priča i da uzdržano govori samo one reči koje krče put dolasku Tvome. I udarih post na brige svoje da bih ih sve oduvao ispred sebe kao vetar što maglu oduva. Da ne stoje kao mutna magla između mene i Tebe i ne vraćaju poglede moje ka svetu. I post unese u dušu moju smirenje pred nestvorenim i stvorenim svetovima i krotost prema ljudima i stvarima. I uli u mene hrabrost, za koju ne znadoh dok bejah naoružan svim svetskim oružjem. I unesoh post u srce svoje da bih njime umorio sve strasti i pristrasnosti svetske. Da bi nebesni mir neiskazano vladao srcem mojim, kada burni Duh Tvoj naiđe."

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading