molitva
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

On je govorio da je post način da se negativnosti iz duše istrgnu, a na njihovom mestu posadi dobro. Ova duhovna dimenzija posta ističe se u pravoslavnim izvorima, gde se post smatra sredstvom za očišćenje duha i tela.

Stvarni smisao posta, kako ističu pravoslavni izvori, jeste postizanje smirenosti. Kroz smirenje, čovek stiče spoznaju da je jedini spas u Bogu i Njegovoj milosti. Sveti oci Crkve naglašavaju važnost rasuđivanja u postu, što podrazumeva sposobnost razlikovanja između korisnog i štetnog, istine i laži.

narod na liturgiji

youtube.com/linkTV-internet televizija

 

Post može biti telesni, koji se sastoji od uzdržavanja od određene hrane, ali postoji i duhovni post koji podrazumeva introspekciju i borbu protiv negativnih unutrašnjih sila. Očuvanje duhovnog posta znači suzbijanje gordosti, prejedanja i nepoštovanja posta.

Gordost je jedan od najopasnijih grehova tokom posta. Oni koji sebe smatraju boljima od drugih, posebno zbog posta, trebalo bi da se mole za smirenje. Gospod uči da postimo diskretno, bez licemerja, i da je Bogu ugodan samo onaj post koji je praćen uzdržavanjem od zlih dela, reči i misli.

Prejedanje je takođe opasnost tokom posta, jer post za cilj ima suzbijanje prekomernog uživanja u hrani. Prekomerno uživanje u drugim oblicima hrane tokom posta takođe predstavlja izazov.

Nepoštovanje posta, odnosno svojevoljno odstupanje od posta ili spremanje posnih slava uz mrsnu hranu, takođe se smatra grehom. Važno je poštovati post kao izraz ljubavi i vere prema Bogu.

narod na liturgiji

youtube.com/linkTV-internet televizija

 

Zapovest o postu izražava našu ljubav i veru u Gospoda, jer samo oni koji poštuju sve Gospodnje zapovesti imaju istinsku ljubav prema svome Tvorcu. Greh nepoštovanja posta leži ne samo u hrani koju konzumiramo, već i u nepoštovanju Božjih zapovesti o postu i crkvenih pravila.

Stoga je važno shvatiti da post nije samo fizičko uzdržavanje od hrane, već duhovna praksa koja ima za cilj očišćenje duše, smirenje uma i približavanje Bogu.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading