Čučuk Stana
Foto: Printscreen/youtube.com/Gavra Kaćanski

Prema predanju, Čučuk Stana je pratila Veljka u borbe sa Turcima, bila je ranjavana, imala je oštar jezik, a prema zapisima učitelja Milutinovića, bila je ljubavnica Veljka i živela s njim, uprkos činjenici da je on imao zakonitu suprugu Mariju i sina Radovana. Na neki način, njih dvoje su bili Boni i Klajd svoga vremena, na srpski način.

Iz dokumentacije koja pažljivo se čuva u Muzeju Krajine u Negotinu, prenosimo najzanimljivije detalje:

Čučuk Stana je bila dete Negotinske Krajine. Rođena je u selu Sikolu kod Negotina 1795. godine. Rano je počela da priprema svoju miraz, imala je puno sanduka sa darovima i bila je izuzetne lepote. Često je otvarala i razgledala svoje darove, sanjareći o svojoj budućnosti. A imala je čemu da sanja, jer su legendarne ličnosti toga doba izvojevale slobodu za svoj narod.

Čučuk Stana

youtube.com/Gavra Kaćanski

 

Uskoro, nakon sticanja slobode, pojavila se zavist među nekim vojvodama protiv Karađorđa i Praviteljstvujušćeg sovjeta. Među nezadovoljnicima su bili Milenko Stojković i Petar Dobrnjac, a njima su se pridružili i Hajduk Veljko.

Zbog nekih sitnih grešaka, Hajduk Veljko je optužen pred Karađorđem i Sovjetom, koji su ga pozvali u Beograd na odgovor. Veljko je došao u Beograd i oštrim rečima odgovorio na optužbe.

Naljutio se što ga ispituju zbog sitnih grešaka, zalupio je vrata kancelarije, izašao u dvorište, uzjahao na Kušlju i sa svojim momcima pobegao iz Beograda u Poreč (današnji Donji Milanovac), gde je stupio u službu kod Milenka Stojkovića. Zbog toga što je napustio dužnost, Karađorđe mu je oduzeo vojvodski čin.

U to vreme, dok je Veljko bio u službi kod Milenka, razuzdani bećari Stojkovića pljačkali su sela, među kojima su opljačkali kuću Staninih roditelja i odneli darove za njeno venčanje. Stana je bila užasnuta nasiljem bećara Milenka, pa je pešice otišla iz Sikola u Poreč, tražeći zaštitu i pravdu od Milenka, piše 24sedam.rs

– Do sada su tvoji momci pljačkali i otimali konje, oružje i hranu, a meni su odneli darove koje sam spremila za udaju!

– Pa, trebalo im je – odgovorio je Milenko ravnodušno.

– Kako to možeš reći? – ljutito će Stana. – Zar takvu pomoć i pravdu nalazim kod tebe, a ja sam mislila da sam došla kod vojvode, a ne kod hajdučkog harambaše?!

Pprvi srpski ustanak

youtube.com/Gavra Kaćanski

 

Milenko se naljutio na te reči i podviknuo joj: – Kući, majci u Sikole! - i zamahnuo da je udari.

Hajduk Veljko ga zadrža rukom i reče:

– Milenko, devojka govori istinu. Zašto bi tvoji momci uzimali darove devojci?

Potom se obratio Stani:

,, Stano, zaboravi na darove, jer ih ne možeš povratiti. Ja ću ti nabaviti još bolje, samo ako hoćeš.''

,,Ko si ti?'' – upita Stana.

,,Ja sam vojvoda Veljko Petrović, hajduk Veljko - odgovori on - i da ti kažem bez okolišanja, dopadaš mi se i uzeo bih te za ženu, čak i bez darova. A sada, pođi sa mnom, pa kad se vratiš u svoje selo, razmisli da li ćeš ostati kod majke ili ćeš poći za mnom.''

Stana pristade, došla je sa Veljkom u Sikole i saopštila majci svoju odluku, da će se udati za Veljka, koji je već imao venčanu ženu Mariju, sa kojom se nije razveo.

Čučuk Stana

youtube.com/Gavra Kaćanski

 

Nakon što je Hajduk Veljko poginuo u Negotinu, Stana je prešla Dunav. Lutala je po raznim mestima u tuđini. U Bečkereku (današnjem Zrenjaninu), jedan bogat trgovac ju je zaprosio, ali ona nije pristala, rekavši: "Ja sam bila žena junaka, i ako se budem udavala ponovo, poći ću samo za junaka."

Kasnije, zaista se udala za kapetana Jorgaća, Veljkovog ratnog druga koji je bio jedan od glavnih članova Grčke heterije. Sa Jorgaćom je rodila dva sina, Milana i Aleksandra, i kćer Jevrosimu. 

Kada je izbio ustanak 1821. godine, Stana se sa decom sklonila u Hotin u Rusiji. Heterijske čete u Moldaviji bile su razdvojene od turske vojske. Jorgać se sa svojim drugovima sklonio u jedan manastir, koji je turska vojska opkolila. Ali on nije želeo živ da se preda Turcima, već je poginuo kao naš Stevan Sinđelić, zapalivši barut sa svojim preostalim drugovima i Turcima odletevši u vazduh.

Stana je ostala udovica po drugi put. Sa troje dece. Ponosna i gorda što su joj oba muža bila junaci, i što su oba pala kao heroji za svoj narod, imala je još jednu želju - da svoju decu odgoji tako da budu dostojni naslednici očevih vrlina i njegove junačke smrti. Međutim, materijalno je bila potpuno iscrpljena i ostala je bez ičega.

Umrla je 1849. godine i sahranjena je u Atini.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading