ČETNICI PONOVO KOD SAVEZNIKA "Heroji Halijarda" – prvi srpski film koji će biti prikazan u Kongresu SAD
Foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Ambasador Srbije u Vašingtonu, Marko Đurić, pozdravio je predstavnike filma "Heroji Halijarda", goste iz Srbije i Amerike na prijemu u ambasadi veče pre izuzetnog događaja.

U noći između utorka i srede po vremenu u Srbiji, film "Heroji Halijarda, reditelja Radoša Bajića, biće prikazan u sali Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na Kapitol Hilu.

Reč je o istinitom događaju, kada su Srbi spasili preko 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu. Naziv skupa na Kapitol Hilu je „Američko-srpsko odbrambeno savezništvo od operacije Halijard do sadašnjice“. Biće održana i panel diskusija, a posle filma gledaoci će moći da postavljaju pitanja reditelju i glumcima.

„Velika stvar za Srbiju je činjenica da će heroizam, junaštvo, požrtvovanost i dobrota srpskog čoveka biti vidljivi u Kongresu SAD, gde organizujemo projekciju filma Heroji Halijarda. Veoma retko se dešava da se neki film prikazuje u zgradi Kongresa na Kapitol Hilu. To je samo po sebi veliki izuzetak i veliko dostignuće i uspeh Srbije“, naglašava ambasador Marko Đurić.

Reditelj filma Radoš Bajić kaže da je ovaj film, verovatno i jugoslovenski film koji će biti prikazan na jednom takvom značajnom mestu u Americi.

„Ukazana nam je velika čast. Verovatno je Halijard jedini srpski, verovatno i jugoslovenski film koji će biti prikazan na jednom takvom značajnom mestu u Americi. Veoma je važno što će samo prikazivanje našeg filma, koje će videti kongresmeni i senatori oba Doma američkog Kongresa, ugledni, kulturni, javni, radnici američkog društva, što će otvoriti jednu novu etapu, reko bih, u razumevanju nečega što je osnova budućnosti srpskog naroda, a to je, da tako kažem, pocrtavanje prijateljskih veza između američke nacije i malog, a ponosnog našeg srpskog naroda“, smatra Bajić.

Aleksandra Martinović kaže da će "Telekom Srbija" svakako nastaviti da ulaže u projekte i u priče koje grade mostove kulture i kreativnosti, kao što će naravno ulagati i u priče i u projekte koji čuvaju sećanje na našu prošlost i na našu istoriju.

"Ovo je, osim odlične saradnje Telekoma Srbija i produkcije filma Heroji Halijarda, odličan put da se na neki način i otvore vrata međunarodne distribucije ovog filma", dodaje Martinovićeva.

Glumac Nedeljko Bajić ističe da je presrećan.

„Mi smo presrećni, mi smo počastvovani. Biće važanih gostiju, biće jako interesantan događaj i verujte, srce mi je puno“, kaže Bajić.

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srpske Zlatan Kolkić, kaže da je akcija Halijard uključivala i deo izvlačenja vojnika, odnosno pilota, koji su se nalazili na prostoru Boljanić polja, koje je nadomak Doboja, iz Republike Srpske.

"Tako da je veoma značajno da ovo prikazivanje bude upravo u Sjedinjenim Američkim Državama, pre svega da američki narod bude upoznat sa ovim težnjama koje srpski narod ima, ma gde god ono živio“, naglašava Bajić.

Stiven Mur koji tumači glavnu ulogu u filmu ističe da je neophodno da više učimo jedni o drugima.

Džon Kapeli iz Fondacije „Misija Halijard“ kaže ovo je veliki korak.

„Vrlo smo srećni da smo ovde u Vašingtonu, ne samo da pokažemo film, nego idemo u mogućnost da govorimo o misiji. Da govorimo na Kapitol Hilu o tome šta su Srbi učinili za Amerikance“, navodi Kapeli.

U Srpskoj zajednici, u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, ali i šire, vlada veliko uzbuđenje. Očekuje se da će ovo biti istorijski događaj da se jedan srpski film prikaže na Kapitol Hilu.

RTS

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading