Valjevski manastiri
Foto: Promo/arhiva TO Valjevo

Srbija, doživi svoju istoriju i tradiciju kroz ova tri prelepa svetilišta.

Krenimo od Manastira Lelić, koji se smestio u istoimenom selu kod Valjeva. Ova zadužbina vladike Nikolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića osvećena je na Preobraženje 1929. godine. Izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu, manastir Lelić se izdvaja po svojoj dekorativnoj fasadi koja kombinuje sige i opeku. Unutar crkve očekuje vas jedinstven živopis, delo zografa Krste i Rafaila Nikolića, koji su oživeli bogoslovsko tumačenje episkopa Nikolaja. Ne propustite da posetite južnu apsidu crkve, gde su sahranjene mošti vladike Nikolaja i episkopa šabačkog Jovana Velimirovića. Ovaj manastir, koji ima svoju upravu od 2000. godine, takođe je dom Crkvenog muzeja posvećenog uspomeni na vladike Nikolaja.

Nastavljamo dalje do Manastira Ćelije, smeštenog na levoj obali reke Gradac, u selu Lelić kod Valjeva. Ovaj manastir, prema predanju, zadužbina je kralja Dragutina ili je podignut u vreme despota Stefana Lazarevića. Ono što čini Ćelije posebnim je neobično rešenje kupolnog sklopa, gde su debeli zidovi i lukovi zamena za uobičajene pilastre. Crkva manastira ima zidani ikonostas koji ima i konstruktivnu funkciju preuzimanja dela sile potiska od kupole. Ovde ćete naći grob Ilije Birčanina, hrabrog junaka koji je položio svoj život na Kolubarskoj ćupriji 1804. godine. Pored toga, manastir Ćelije su poznate po ikonopisačkoj školi i izdavačkoj delatnosti. U skladu s testamentom oca Justina, započeta je gradnja hrama sa tri oltara, posvećenih Svetom Savi, Svetom Justinu filozofu i Prepodobnoj Mariji Egipćanki.

Valjevski manastiri

arhiva TO Valjevo

 

 

Na kraju, posetite Manastir Jovanju, smešten u selu Zlatarić kod Valjeva. Crkva manastira, podignuta krajem XV ili početkom XVI veka, predstavlja jednobrodnu građevinu sa karakterističnim kupolnim sklopom. Stariji živopis crkve je obnovljen više puta, a posebno se izdvaja monumentalna kompozicija Hristovog Raspeća. U okviru manastira nalazi se spomen česma i drveni zvonik, koji čuvaju duh prošlih vremena.

Srbija, doživi valjevske manastire i iskusite njihovu jedinstvenu duhovnost. Ova svetilišta su mesto gde istorija, vera i umetnost prepliću svoje magične niti. Posetite Valjevske manastire i otkrijte duhovnu riznicu Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading