MARŠAL USRED LONDONA Poslušajte kako Josip Broz Tito govori engleski jezik (VIDEO)
Printscreen

Tita je na ostrvo dovezao njegov brod “Galeb”, a dočekao ga je premijer Vinston Čerčil, ministar spoljnih poslova Entoni Idn, kao i suprug britanske kraljice Elizabete II, princ Filip.

Bio je to prvi put da je maršal napustio Jugoslaviju od razlaza sa Sovjetima, pa su mere obezbeđenja u Londonu bile ogromne. Tito se kroz grad provezao u blindiranim kolima, a čak je i lokacija kuće u kojoj je bio smešten tokom boravka bila tajna.

Ipak, jedan manji incident ipak se dogodio. Nedaleko do mesta gde je “Galeb” pristao u luci eksplodirala je dimna bomba. Ulica se obavila dimom, ali Tito je jednostavno ušao u blindirani automobil i odvezao se dalje. Tamošnji mediji su pisali da je verovatno bila reč o pripadnicima jugoslovenske emigracije u Britaniji koja je na ovaj način želela da izrazi svoj protest, piše istorijskizabavnik.rs.

Ipak, snimak je interesantan i zbog činjenice da se na njemu može čuti Tito kako govori engleski jezik.

– Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije – rekao je jugoslovenski predsednik u kratkoj izjavi datoj na obali Temze.

 

 

Komentari (0)

Loading