VOLELA JE ŽIVOT I LJUDE DO POSLEDNJEG DAHA Nosila je titula "Žene životnog stila", a njena hrabrost pobedila je brojne tragedije
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/ YouTube/RTS TV lica, kao sav normalan svet

Rodila se davne 1918. godine u Novom Bečeju, a tokom svoje karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova.

Bila je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

"Uvek sam radila bez želje da budem krunisana velikim titulama. Sve što radim, radim iz velike ljubavi i časti", kazala je jednom prilikom legendarna glumica i humanitarac, jedna od retkih osoba koju javnost nije viđala bez osmeha na licu.

Branka često i ponavlja da je važno voleti ljude i da, ako ne umemo da praštamo, naučimo.

"Prevaziđite povređenost i nastavite dalje, baš kao što nas uči pravoslavlje. Odrasla sam u veri, ljubavi, pažnji i toplini i s vremenom sam naučila kako to da podelim s drugima, jer se život sastoji od dubokih istina, radosti i tuge. Želela sam da i u živote najmlađih, kao i najstarijih, unesem malo radosti. Nikakav rad u pozorištu nije toliko strašan u odnosu na onaj u hiljadama bolnica koje sam obišla, ne samo kod nas nego i u Nemačkoj, Češkoj, Francuskoj, Australiji, Meksiku... Morala sam, bilo je mnogo unesrećenih kojima su bili potrebni uteha i zaborav", reči su Branke, "Žene životnog stila" - titule koju je ponela za 2018. godinu.

Branka Veselinović je studirala Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978).[2] Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi "Majka hrabrost i njena deca". U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964. godine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading