TAJNE UKLETOG ZAMKA Betovenova najveća ljubav živela je u Srbiji
Balkan Trip

Meštani pričaju da se iz njega s vremena na vreme čuje jaukanje što povezuju s tim da je nekada služio kao mučionica. Takođe postoji legenda da je prvi vlasnik ovog zamka ubio svoju ženu zbog prevare.

No, za ovaj dvorac vezuje se i priča o ljubavi između čuvenog kompozitora Ludviga Van Betovena i Žanet D’Hontar. Ona je bila Betovenova prva ljubav koja se zbog ugovorenog braka sa kapetanom austrijske vojske preselila upravo u zamak Šlos u Golubincima. Njihova tajna veza nastavila se kroz prepiske u kojima mu je Žanet slala crteže zamka i mape kako da dođe do nje što je on navodno bar jednom i uradio.

Puno srce daje slabiji zvuk. Prazno odjekuje iz svih tonova. Oseća se, ipak, njegova žudnja i ah! Razume se njegova nema čežnja“, napisao joj je Betoven u jednom od svojih brojnih pisama Žanet koja su sačuvana u Betovenovom muzeju u Beču.

Omaž ovoj ljubavnoj priči napravio je golubinački poslastičar Nikola Gašparović koji je jedan od najboljih i najpoznatijih u svojoj struci.

Izmislili smo kolač u slavu Betovena i njegove prve ljubavi, Žanet koja je boravila u našem Šlosu. Kolač smo nazvali Žanet. Sadrži devetnaest sastojaka i jedan tajni sastojak. Ne bih da otkrivamo koji je,“ rekao je Gašparović u svom intervjuu za Balkan Tripovu emisiju „Pogača i so“.

TAJNE UKLETOG ZAMKA Betovenova najveća ljubav živela je u Srbiji

Balkan Trip

 

Ovaj vrsni majstor za slatko u svojoj poslastičarnici „Maestro Nikola“ pravi preko sto vrsta kolača i šezdeset torti od kojih su mnogi recepti njegovi i unikatni. Nadaleko je hvaljen i njegov sladoled, a ako vas isti previše ohladi u ovoj poslastičarnici se možete ugrejati uz 32 vrste čaja.

Nikola se u poslastičarski zanat zaljubio davne 1967. godine: „Otac je osetio da me privlači taj posao kada smo bili u poslastičarnici. Privukao me miris čokolada, putera i šlaga i to me drži eto već pedesetpet godina. Još volim ovaj posao kao na početku i trudim se da se i dalje usavršavam.“

Kako izgleda ovaj pravi raj za ljubitelje slatkiša pogledajte OVDE, a sigurni smo da ćete i na televiziji Balkan Trip i Telekomovoj mreži kablovskih kanala naći još mnogo lepih poslastica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading