Održano veče posvećeno Borislavu Pekiću
Goran Vesić

Donedavni zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u uvodnoj reči se prisetio da je Pekića prvi put video 1990. godine na opozicionim demonstracijama u Beogradu, kada je "bio počastvovan što hoda u istoj koloni sa piscem". 

Vesić je rekao da se kolona zaustavila kod stare zgrade Skupštine Srbije u ulici Kralja Milana gde su demonstranti seli na Pekićev predlog na asfalt.

Iako je policija je bila zaustavila saobraćaj kod "Londona" jedan beli golf je prošao i počeo se brzo približavati demonstratima.

"Pekić nije ustao. Ostao je da sedi u prvom redu, nepomičan prkoseći. Automobil se uz škripu guma jedva zaustavio na metar, dva od Pekića", prisetio se Vesić. 

"Pekić je bio jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka. Romansijer, dramski pisac, scenarista... koji je zadužio našu kulturu i društvo", ocenio je Vesić.

 

Prema njegovim rečima, tri decenije posle odlaska Pekića možda je prilika da "razmislimo da li bi bilo bolje da smo poslušali poruke Pekića i njegovih dela".

Prisutnima se obratila i piščeva kćerka Aleksandra Pekić koja je rekla da se ovim okupljanjem slavi život njenog oca, podsetivši da je Vesić zaslužan za podizanje spomenika piscu.

Pekić je rekla da je svog oca apsolutno obožavala, da je za nju predstavljao sve što je smatrala dobrim i velikodušnim, i "bio je beskompromisni otac, suprug i prijatelj". 

"Branio je svoje, bez obzira da li je bilo zgodno ili nije, u vreme kada se za to završavalo u zatvoru. Naučio me mnogo o prijateljstu, da treba voleti čoveka kakav je, sa svim manama, razumeti ga u tuzi i slaviti pobede sa njim", rekla je, između ostalog, Pekić.

Glumac Petar Benčina pročitao je tekst "Pekić o tome zašto je napisao ''Besnilo”, odnosno piščevu filozofiju na kojoj je zasnovan čuveni roman.

Događaj su organizovali Dom omladine Beograda i Fondacija "Borislav Pekić", koja je posetiocima poklanjala primerke Laguninog izdanja “Besnila” i drugih piščevih naslova, sa posvetom piščeve kćerke.

Komentari (0)

Loading