VAŽAN DATUM ZA SRPSKU ISTORIJU Na današnji dan je okončan Prvi balkanski rat
Foto: Wikipedia

Turska je ovim ugovorom izgubila sve balkanske posede, na evropskom tlu ostao joj je samo Carigrad sa okolinom.

Šta je dovelo do rata?

Balkanske zemlje Grčka,  Srbija, Crna Gora i Bugarska  obnovile su države u 19. veku, ali je veliki broj njihovih sunarodnika bio i dalje pod turskom vlašću. Njihov položaj je bio ekstremno teža: bili su hrišćani u osmanskom carstvu, feudalizam je još uvek bio na snazi, a ekonomskki razvoj nije postojao. Zato su pomenute države smatrale da je njihova dužnost da svoje sunarodnike oslobode od Turaka, a time i prošire svoje teritorije.

Kako bi što Turci što efikasnije bili proterani sa ovih područja, morala je da postoji određena sajednica - savez, jer nijedna zemlja ponaosob nije bila dovoljno jaka da sama sprovede akciju. 

Pored oslobađanja od Turaka, svaka od zemalja imala je za cilj i proširenje svoje teritorije. 

Srbija je želela izlaz na more kako bi nesmetano mogla da se privredno razvija.

Bugarska je želela da zauzme čitavu Makedoniju.

Grčka  je za sebe želela Solun i deo Trakije.

Crna Gora  je htela Skadar i da se proširi na sever i istok. 

Iz priloženog se vidi da su intersi balkanskih država bili suprostavljeni, pa je tako i stvaranje Balkanskog saveza kočeno.

Još jedan razlog otežavao je sklapanje Balkanskog saveza. To je bio odnos velikih sila prema Balkanu i Turskoj.

Problem Balkana za velike sile bio je u okviru Istočnog pitanja gde im je postojeće stanje stvari odgovaralo, a snaženje balkanskih zemalja posmatrale su kao snaženje ruskog uticaja na ovoj teritoriji. 

Pošto je odlučeno da sva nerešenja pitanja u sporazumu između Bugarske i Srbije rešava ruski car, potpisani su sporazumi i između ostalih balkanskih zemalja.

U maju 1912. potpisan je sporazum između Bugarske i Grčke, a zatim je postignut i usmeni dogovor Crne Gore i Bugarske. Na kraju septembra iste godine postpisan je savez Srbije i Crne Gore.

Ovim je konačno sklopljen Balkanski savez.

Prvi balkanski rat

Objavom rata Turskoj od strane Crne Gore 8. oktobra 1912. zvanično je počeo Prvi balkanski rat. 

Odmah nakon Crne Gore, prema sporazumu, rat Turskoj objavile su i Srbija, Bugarska i Grčka. 

Velike sile ni sada nisu bile za rat, pa su čim je rat počeo uputile zajedničku poruku da bez obzira na njegov ishod, promena teritorija na Balkanu neće biti dopuštena.

Srpska vojska, kojoj se pridružio i veliki broj dobrovoljaca, za cilj je imala oslobođenje Kosova i Metohije i čitave Stare Srbije. Već na samom početku rata, krajem oktobra 1912. Srbi su odneli pobedu u bici na Kumanovu. Zatim je usledio prodor ka Skoplju, a onda i pobeda kod Bitolja sredinom novembra.

Naporedo sa ovim akcijama oslobođeno je Kosovo i vojska je, preko severne Albanije, izašla na jadransku obalu, čime je ispunjen jedan od ciljeva Srbije.

Grcu su za to vreme zauzeli Solun, Crna Gora je zaustavljena kod Skadra, a i bugarska vojska je bila dosta uspešna.

Na inicijativu Turske da velike sile posreduju da se rat prekine, u decembru 1913. godine potpisano je primirje i organizovana konferencija u Londonu. Od zemalja članica Balkanskog saveza traženo je da povuku vojsku sa pojedinih osvojenih teritorija, a Austro-Ugarska je Srbiji i Crnoj Gori zapretila i ratom ukoliko ne ispune zahteve.

Krajem novembra iste godine proglašeno je stvaranje Albanije, uz podržku Dvojne monarhije, čime je Srbija izgubila izlaz na more.

Za to vreme je u Turskoj došlo do prevrata, a nova vlada je odbila da se odrekne izgubljenih teritorija čime je rat produžen.

U nastavku rata je Bugarska uz pomoć srpske teške artiljerije zauzela Jedrene, Crna Gora je zauzela Skadar 1913. godine. Svoje napredovanje je nastavila i Grčka. 

Austro-Ugarska je ponovila svoje pretnje i ponovo tražila povratak teritorija. Kako Bugarska nije bila spremna da ispuni deo savezničkog ugovora koji se odnosio na vojnu pomoć Srbiji u eventualnom ratu sa Dvojnom monarhijom, Srbija i Crna gora su morali da se povuku i popuste.

Prvi balkanski rat završen je Londonskim mirom koji je potpisan 30. maja 1913. Turska je u ratu izgubila sve teritorije na Balkanu, izuzev okoline Carigrada.

Ipak, zemlje saveznice nisu mogle da se dogovore oko podele novih teritorija, pa je došlo do novog rata, koji je poznat kao Drugi balkanski rat.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading