KOMEMORACIJA DEJANU MIJAČU! Tuga ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta, evo ko je stigao među prvima!
Foto: Youtube/Printscreen

Komemoracija proslavljenom srpskom pozorišnom reditelju i akademiku Dejanu Mijaču, koji je preminuo u Beogradu u 87. godini, održava se danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Sahrana je istog dana na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14.30 u crkvi Svetog Nikole na Novom groblju.

Foto: Youtube/Printscreen

 

Glumci, prijatelji i kolege se okupljaju ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a među prvima su stigli: Nebojša Ilić, Petar Benčina, Branka Petrić, Katarina Žutić, Paulina Manov, Vladimir Kostić predsednik SANU...

Podsetimo, Dejan Mijač, akademik i jedan od najznačajnijih domaćih pozorišnih reditelja preminuo je u utorak u Beogradu u 87. godini života, a svojim maestralnim režijama obeležio je ovdašnju kulturu.

Rođen je 17. maja 1934. u Kraljevini Jugoslaviji, u Bjeljini, u porodici pravoslavnog sveštenika i učiteljice. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Valjevu, gde je živeo do prelaska u Beograd na studije.

Foto: Youtube/Printscreen

 

Završio je pozorišnu režiju na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Diplomirao je 1958. u klasi profesora Vjekoslava Afrića. Bio je stalni reditelj Narodnog pozorišta u Tuzli od 1958. do 1961, pa zatim Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 1962. do 1974, da bi od 1974. do penzije 1997. bio profesor pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je 135 pozorišnih predstava, od prve „Plug i zvezde“ Šona O’ Kejsija u Tuzli 1956, do poslednje „Višnjik“ A. P. Čehova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, 2010. godine.

Režirao je na mnogim scenama širom negdašnje Jugoslavije, prošle godine je postao akademik, odnosno primljen je u SANU.

UDALA SE ĆERKA ANICE DOBRE! Venčanje je obavljeno u strogoj tajnosti, a o njenom privatnom životu i suprugu se ne zna apsolutno ništa!

Komentari (0)

Loading