CRVENO MORE SE IPAK RAZDVOJILO?! Arheolozi pronašli ostatke egipatske vojske iz biblijskog egzodusa
Foto: Printscreen/bible.ca

Egipatsko Ministarstvo za antikvitete objavilo je pre nekoliko dana saopštenje da je grupa podvodnih arheologa otkrila ostatke ogromne egipatske vojske iz 14. veka pre nove ere, na dnu Sueckog kanala, oko 1,5 kilometara od obale današnjeg dan Ras Gharib.

Grupa je tražila da pronađe ostatke drevnih brodova i artefakata povezanih sa trgovinom kamenog i bronzanog doba. Tada su naišli na ogromnu količinu ljudskih kostiju koje su potamnile od starosti.

Naučnici, predvođeni profesorom Abdelom Muhamedom Gaderom i povezani sa Arheološkom školom Univerziteta u Kairu, već su otkrili više od 400 različitih skeleta, kao i stotine oružja i oklopa. Pronašli su i ostatke dve ratne kočije, razbacane na površini od oko 200 kvadratnih metara.

Naučnici procenjuju da je još 5.000 tela razbacano po širem području, što ukazuje na ogromnu vojsku koja je nestala u tom području.

CRVENO MORE SE IPAK RAZDVOJILO?! Arheolozi pronašli ostatke egipatske vojske iz biblijskog egzodusa

Foto: Printscreen/bible.ca

 


Ovo veličanstveno sečivo (na slici iznad) deo je egipatskog koplja i svakako je bilo oružje od velikog značaja. Otkrivena je pored ostataka bogato ukrašene ratne kočije, a verovatno je pripadala nekom knezu ili plemiću.

Mnogi tragovi za lokaciju naveli su profesora Gadera i njegov tim da zaključe da su tela možda povezana sa poznatom epizodom iz Egzodusa. Prvo, izgleda kao da su svi vojnici poginuli na suvom, jer u tom području nisu pronađeni olupini. Položaj tela, kao i činjenica da su zaglavljeni u velikoj količini gline i kamena implicira da su stradali od odrona blata ili plimskog talasa.

Sam broj leševa ukazuje da je ogromna drevna vojska nestala na ovom mestu na dramatičan način, sudeći po načinu na koji su stradali. Oba potvrđuju biblijsku verziju o prelasku preko Crvenog mora, kada je vojska egipatskog faraona uništena kada je voda koju je Mojsije odvojio pala nazad.

Ovaj novi izum veoma dobro dokazuje da je zaista postojala ogromna egipatska vojska uništena vodama Crvenog mora tokom vladavine kralja Ehnatona.

Vekovima su naučnici i istoričari odbacivali „prelazak preko Crvenog mora“ opisan u Bibliji kao čisto simboličan, a ne istorijski opis. Ovo zapanjujuće otkriće donosi nepobitne naučne dokaze da je jedna od najpoznatijih epizoda Starog zaveta zaista istorijski događaj.

To donosi potpuno novu perspektivu u priču za koju su mnogi istoričari godinama mislili da je čista fikcija, što sugeriše da druge poznate biblijske teme, kao što je egipatska kuga, imaju stvarnu istorijsku osnovu.

U narednih nekoliko godina očekuje se još više otkrivanja i iskopavanja u ovoj oblasti. Profesor Gader i njegov tim već su izrazili želju da iskopaju ostatak tela i artefakata, sa područja koje se pokazalo kao jedno od najbogatijih podvodnih arheoloških nalazišta ikada.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading