OTKRIVENO KAKO SU ŽIVELI ROBOVI Značajno saznanje arheologa u vili kod Pompeja
Foto: Shutterstock

Otkopine su "otvorile" odlično sačuvanu sobu sa tri drvena kreveta i niz drugih objekata poput amfora, keramičkih vaza i noćne posude.

Soba za robove pronađena je u blizini ceremonijalne kočije otkrivene ranije ove godine, nedaleko od staja antičke vile u Čiviti Đulijani, oko 700 metara severno od zidina Pompeja.

Arheolozi su na krevetima pronašli drvenu škrinju s metalnim i predmetima od tkanine koji su mogli biti konjička oprema, a na jednom i konstrukciju za vuču kočije.

Dva kreveta su duga 1,7, a treći samo 1,4 metra, što pokazuje da je prostorija možda pripadala manjoj porodici robova. Soba ima 16 kvadrata i mali prozor na vrhu, a služila je i kao skladište - u uglovima se nalazilo osam amfora.

- Ovo novo važno otkriće obogaćuje naše razumevanje svakodnevice antičkih Pompejaca, posebno klase društva o kojoj se i dalje ne zna puno - rekao je Dario Frančeskini, italijanski ministar kulture.  

Po rimskim zakonima robovi su se smatrali imovinom i nisu imali status osobe. Pompeja, smeštena 23 kilometara jugoistočno od Napulja, u trenutku erupcije Vezuva 24. avgusta 79. godine bila je dom za 13.000 ljudi.

Arheološki lokalitet otkriven je tek krajem 16. veka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading