LUDVIG DEBELI ILI GOJAZNI KRALJ: Ovih pet vladara je umrlo od svakodnevnog prejedanja!
Foto: Shutterstock

Ludvig Debeli

Ludvig VI je potekao iz dinastije Kapetija i vladao je kraljevinom Franka u godinama 1108-1137. Njegova vladavina nije mogla mnogo da se pogorša - bila je mirna i odlikovala se visokim prosperitetom njegovih zadovoljnih podanika. Na nesreću, uprkos mnogim dragocenim prednostima, kralj je imao i nedostataka koji su mu u jednom trenutku morali da otežaju život. U velikoj meri ih je nasledio od oca Filipa I.

Prva je bila neobičan ukus za telesna zadovoljstva. Ludvik je imao dva braka, od kojih je jedan otkazan nakon samo tri godine. Međutim, drugi put mu je bilo mnogo bolje i za prilično kratko vreme kralj je dobio devet naslednika. Bio je to plemenit rezultat, pogotovo što se Ludvigovo zdravlje postepeno pogoršavalo. Međutim, to ga takođe nije sprečilo u borbi za koju je bio izuzetno nestrpljiv. 

Sto za kojim se kralj gostio bio je središte njegovih svakodnevnih interesa, zahvaljujući čemu je ubrzo dobio nadimak „Debeli“. Ludvig je jeo puno i masnoće, a sa viškom kilograma nije uspeo da se izbori ni tokom rata. Na nesreću, vremenom je sve veće telo monarha počelo da ga žestoko ograničava i prizemljilo ga je u palatu umesto u vojni šator, jer više nije bio u stanju ni da jaše na konju, a da ne kažemo da komanduje. Dakle, svi okolo su očekivali da će kralja Franka možda čekati neimpresivan kraj. Bilo mu je predviđeno da umre slično ocu, koga je proždrljivost odvela u grob. I po ovom pitanju uopšte nije bilo greške. Ludvig Debeli umro je u leto 1137. godine, kada je nemilosrdna vrućina u kombinaciji sa njegovom prekomernom težinom preterano oslabila njegovo telo.

Ekstravagantan i gladan

Boleslav III, poznat kao Rozvorni, bio je knez Legnice iz 14. veka. Mnogo bi se moglo reći o njegovoj vladavini, ali čitava priča potpuno je zaklonjena činjenicom da je Boleslav umro nakon što je pojeo večeru. Svi oni koji se bore sa stomačnim problemima vrlo dobro znaju šta je bol u trbuhu od prejedanja, ali ovo se ne može uporediti sa iskustvom koje je princa odvelo u grob.

Kao i mnogi drugi vladari, i Boleslav III je voleo raskošan život, koji se manifestovao u različitim aspektima - od dalekih putovanja do fine trpeze. Takođe je pokušao da otkupi uslugu Crkve osnivanjem dva manastira, ali na kraju nije baš uspeo, jer je bio proklet ni jednom, već čak dva puta (uključujući i neplaćanje dugova)!

Očigledno mu nije bilo stalo do toga, jer je nastavio svoj raskošni životni stil - bogato postavljeni stolovi bili su apsolutno obavezni u njegovom prisustvu, a pored kneževskog tanjira morao je biti pehar za visokokvalitetno vino ili pivo.

To je bio slučaj i na njegovoj poslednjoj večeri. Organizovano je 1352. godine povodom završetka Velikog posta (oh, ironično!), A princu Boleslavu jela su se toliko svidela da je navodno pojeo čak trinaest pilića, ne zaboravljajući, naravno, i nekoliko lonaca sa vino. Nepotrebno je reći da njegov stomak nije mogao podneti tako solidan deo hrane.

Atletski princ, gojazni kralj

Edvard IV Jork je bio jedan od najatraktivnijih vladara svog vremena. Visok, dobro građen i lepog lica slomio je srca mnogih žena, iako je dao svoju jedinu nevestu, suprugu Elizabeth Voodville. Na nesreću, ovaj perspektivni, hrabri i mladi monarh počeo je vremenom da se pretvara u grubog kralja, koji po svojim željama podseća na pomenutog Ludviga Debelog. Iako na sreću Edvard nikada nije dobio sličan nadimak, nije izbegao pristojan obrok, koji je potom pokušao da spali baveći se fizičkim aktivnostima u privatnosti svojih odaja.

Kralj je sa suprugom imao čak desetoro dece, a uz to je i dobio najmanje još  šestoro vanbračne dece. Ni posle venčanja nije zazirao od avantura, imao je ljubavnike i prolazne poznanike, mada se na kraju uvek vratio voljenoj Elizabeti. Ali kako je tako privlačan kralj, uživajući u čarima svoje mladosti, postao gojazan čovek.

Dvor Edvarda IV bio je poznat po svojoj raskoši, a tamo zaposleni kuvari vrveli su po vrućini da zadovolje razne kulinarske hirove vladara. Ne samo da se uvozilo egzotično voće, već se pripremalo i teško i masno meso i slatkiši, koji su se nužno prali najkvalitetnijim, uglavnom bordo vinom. Dakle, kralj se nije klonio dobre hrane, a ogromne količine toga brzo su nestale sa stola. Njegov apetit nije ga ostavio skoro do samog kraja i možda je upravo to doprinelo njegovom poništavanju.

Kralj Jorka iznenada se razboleo, što je izazvalo lavinu svih vrsta nagađanja. Da li se otrovao ili ga je savladala teška bolest? Činjenica je da se Edvard ranije nije činio mnogo bolesnim, niti je imao godina - imao je samo četrdeset jednu godinu. Sve je ukazivalo na to da su prekomerna proždrljivost i nezdrav način života doprineli naglom pogoršanju njegovog zdravlja. I hrana i velike količine alkohola i otkrića doveli su ga do kraja - to se može potvrditi pozivanjem na činjenicu da je Edvard čak odlučio da uzima lekove koji izazivaju povraćanje samo da bi mogao da nastavi da jede!

Grubi kralj prekomerne težine

LUDVIG DEBELI ILI GOJAZNI KRALJ: Ovih pet vladara je umrlo od svakodnevnog prejedanja!

Foto: Shutterstock

 

Teško je naći bolji primer metamorfoze tokom godina od onog koji je prošao Henri VIII. Kao mladić bio je predmet svih ženskih uzdaha, ne samo zato što je brzo stupio na presto. Mladi kralj je bio neobično lep, visok i dobro građen, bio je sjajan u sedlu, voleo je vežbanje na svežem vazduhu, a voleo je i muziku. Verovatno mu tada dobra hrana ne bi naškodila, tako brzo ju je sagoreo - baš kao i njegov deda Edvard IV, voleo je da uživa u zabavi u društvu lepih žena. Međutim, kako su godine prolazile i kada je izgubio fizičko stanje, celo telo mu se pretvorilo u propast.

Prekretnica je bila 1536. godina, kada je Henri već imao četrdeset i pet godina. Nije bio mladić, ali se i dalje dobro držao i mogao je da učestvuje u raznim aktivnostima i turnirima. Tokom jedne od njih dogodila se nesreća tokom koje je kralj pao sa konja. Potom je zadobio ozbiljnu ranu na nozi, što ga je sprečilo da preduzme bilo kakvu dalju vežbu. I ne samo to, rana uopšte nije želela da zaraste, gnojila se i gnojila i nikada zaista nije zacelila. Ovo je Henrija dovelo do užasnog stanja, a smrad truleži oslabio bi i najupornije ljude pored njega.

Način života na koji je bio primoran engleski kralj uticao je na njegovo zdravlje iz još jednog razloga - od tada je jedno od njegovih najvećih zadovoljstava bilo jesti. Henri VIII je proždirao ogromne količine masne hrane, koja je svake godine sve više zaokruživala njegovu figuru. I ne samo to, zahvaljujući njegovom poslednjem oklopu, znamo da mu je obim stomaka u nekom trenutku iznosio čak 137 cm, već da bi kralj mogao da se „slobodno“ kreće između spratova, morala je da se postavi posebna stolica na stepeništu.

Henri je umro jedanaest godina nakon tragičnog pada s konja koji je obeležio ostatak njegovog života. Svakako, još uvek otvorena i raspadajuća rana ovde je imala najvažniju ulogu, ali ogromna lešina koju je kralj zaradio takođe je dodala svoju.

Italijanski na francuskom tlu

Katarina Mediči imala je prilično težak život, posebno zbog složenih odnosa koje je imala sa suprugom, francuskim kraljem Henrijem II. Kroz godine braka živeli su u trojci sa vladarevom ljubavnicom, koja mu je potpuno ukrala srca. Da li je nesrećna ljubav bila ta koja je Katarinu naterala da utehu traži za stolom?

Kao mlada devojka, ona nije bila bucmasta, već je opisivana kao mala i mršava. Nije bila privlačna žena, ali nije bilo naznaka da će jednog dana biti debela. Međutim, ona je takođe bila Italijanka koja se našla na francuskom dvoru, i stoga je imala urođenu ljubav prema dobroj hrani, koju je takođe mogla zadovoljiti u svojoj novoj domovini. To se dogodilo zahvaljujući njoj, jer se nije libila da doda svoja tri centa u dvorsku kuhinju i nadahne kuvare italijanskim ukusima. Zahvaljujući njoj, francuski dvorjani su jeli sladoled, čorbe ili prave italijanske kolače, koji, međutim, nisu nužno pripadali dijetalnim. Pored toga, dvorski kuvari su naučili da pripremaju kašu od luka ili supu, što je u to vreme tamo bila prava novina.

Ponekad se govorilo da je kraljica imala napade proždrljivosti, mada se uopšte dobro hranila i dobrog zdravlja za svoje godine. Na nesreću, došlo je do trenutka kada su godine i popustljivost za stolom počeli da donose negativne rezultate. Sve je počelo sa uzimanjem laksativa i antiemetičnog bilja, koje je najverovatnije morala da konzumira jer su joj obroci bili preopterećeni. Kasnije su se pojavili i drugi problemi koji su na kraju prebacili Katarinu od Medičija na drugi svet.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading