ORGIJE, INCEST I UBISTVA Ovo je najbolesnija porodica na svetu, a od ludila nisu mogli da spasu ni sopstvenu decu
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

 

Porodica Bordžia, potomci plemenite loze, poreklom iz Valensije , Španija , koja je utemeljila poreklo u Italiji i postala istaknuta u crkvenim i političkim poslovima 1400-ih i 1500-ih. Kuća Bordžija imala je dvoje papa kao i mnoge druge političke i crkvene vođe. Neki članovi porodice postali su poznati po svojoj izdaji.

Četiri Bordžije su postale posebno vredne pažnje u istorijskom smislu. Alfonso de Bordžija (1378–1458) uspostavio je uticaj porodice u Italiji i postao papa Kalikstus III 1455. godine. Rodrigo Bordžija postao je kardinal rimokatoličke crkve, a kasnije (1492) papa Aleksandar VI .

Kao kardinal i papa , Rodrigo je imao više dece od svoje ljubavnice Vannozze Katanei.Čezare Bordžija ( kv; oko 1475 / 76–1507), kasnije je dobio još petoro dece kojima majka nije poznata. Sin Rodriga, postigao je političku moć dok je nemilosrdno pokušavao da uspostavi sekularno kraljevstvo u centralnoj Italiji. Lucrezia Bordžija ( kv; 1480–1519), Rodrigova ćerka i pokroviteljka umetnosti, proslavila se svojom veštinom u političkim spletkama.

Porodica je rodila mnoge druge osobe manjeg značaja. Jedan, sveti Franjo (1510–1572), praunuk Rodriga, proglašen je svetim. Porodica je počela da propada krajem 1500-ih. Sredinom 18. veka nestao je.

U isto vreme dok su u renensansnoj Italiji cvetale umetnost i kultura – zahvaljujući Leonardu da Vinčiju, Botičeliju i Rafaelu, ova porodica je podizala nivoe izopačenosti u zemlji. O njima su pričane priče i legene, knjige, napravljeni filmovi i serije.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading