TUGA U PEVAČEVOM RODNOM GRADU Građani uplakani ostavljali sveće i cveće ispred kuće: Kraljevčani se oprostili kod legendarnog Tozovca!
Dejan Briza

Paljenjem sveća u Obilićevoj ulici u centru Kraljeva, u kojoj je stanovao kao dečak, stotinak Kraljevčana danas je simbolično na večni počinak ispratilo svog slavnog sugrađanina Predraga Živkovića Tozovca.

- Njegova muzika i pesme su nešto što ostaje za sva vremena. I, lepo je što mu Kraljevčani i na ovaj način odaju poštu i ispraćaju ga na večni počinak – rekla nam je jedna od okupljenih.

Tozovac rođen je u gradu na Ibru gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. O njihovim dečačkim danima, ali i kasnijim druženjima kada je postao popularan i veoma cenjen u muzičkim i estradnim krugovima, prisetio se njegov školski drug Milan Matijević.

- Za nas je on bio i ostao naš Toza. Po ocu Svetozaru koga su streljali fašistički okupatori. Zajedno smo išli u školu, čak zajedno upisali i isti fakultet, ali je njega nesporni, ogromni talenat odveo drugim putem – kaže Matijević.

Matijević kaže da Tozovac nikada nije izigravao veliku zvezdu.

- Naše drugarstvo trajalo je celog života, bio je redovan na generacijskim godišnjim skupovima kraljevačkih gimanzijalaca - kaže Milan.

Odlukom lokalnog parlamenta, Kraljevčani su 2012. Tozovcu dodelili zvanje počasnog građanina. Nakon nedavne smrti pokrenuta je inicijativa, za sada nezvanična na društvenim mrežama, da ulica u kojoj je stanovao, ili neka druga u gradu, ponese njegovo ime.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading