OVA EVROPSKA ZEMLJA UVODI VAŽNU NOVINU Zabranjuje se pristup mrežama mlađima od 16 godina?!
Foto: Shutterstock

Britanski premijer Riši Sunak razmatra uvođenje novih pravila koja bi mogla da ograniče pristup društvenim mrežama za decu mlađu od 16 godina i da im zabrani kupovinu pametnih telefona u Velikoj Britaniji. Očekuje se da će zvanični predlozi biti uskoro objavljeni, piše The Mirror.

Trenutno, deca mogu da kreiraju naloge na većini platformi sa 13 godina, ali će roditelji biti pozvani da daju svoje mišljenje o tome da li bi granica trebalo da bude podignuta na 16 godina. Osim toga, razmatra se i mogućnost zabrane kupovine pametnih telefona na dopunu za mlade ispod 16 godina, mada roditelji i dalje neće biti sprečeni da ih kupe za svoju decu.

Prema nedavnoj anketi fondacije Parentkind, 58% roditelja dece školskog uzrasta smatra da bi pametni telefoni trebalo da budu zabranjeni za mlađe od 16 godina. Ministarstvo će takođe istražiti mogućnost uvođenja sigurnosnih mehanizama koji bi omogućili roditeljima nadzor nad korišćenjem društvenih mreža svoje dece do određene starosti.

Ovi predlozi dolaze nakon što je Ester Gej, majka ubijene tinejdžerke Briane Gej, izrazila zabrinutost zbog uticaja "tamne mreže" na jednog od ubica svoje ćerke. Ona se zalaže za zabranu pristupa društvenim mrežama za decu mlađu od 16 godina, kao i za kreiranje specijalizovanih telefona prilagođenih deci.

"Deca starija od 16 godina mogla bi da koriste telefone za odrasle, dok bi mlađi imali telefone prilagođene deci, koji ne bi imali instalirane aplikacije društvenih mreža koje su sada dostupne", rekla je ona za BBC.

U martu, Florida je usvojila zakon koji će od sledeće godine zabraniti deci mlađoj od 14 godina da se pridruže društvenim mrežama, dok će oni između 14 i 15 godina morati da uyimaju saglasnost roditelja.

Iz tamošnjeg Ministarstva za nauku, inovacije i tehnologiju poručuju: "Ne komentarišemo spekulacije. Naša posvećenost činjenju Velike Britanije najbezbednijim mestom za decu na internetu je nepokolebljiva, što potvrđuje naš svetski priznat Zakon o online sigurnosti."

(Telegraf)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading