NIKO GA NIJE SKINUO SA PRESTOLA Ovo je najprodavaniji mobilni telefon svih vremena
Foto: Shutterstock

U 2021. godini gotovo 7.1 milijarda ljudi širom sveta je koristila mobilne telefone, što čini otprilike 90 odsto svetske populacije. Mobilni uređaji postali su neizostavan deo svakodnevnog života, a elegantni moderni uređaji daleko su od svojih prvih masivnih prethodnika nalik ciglama.

No koji mobilni telefoni su ostvarili najveću prodaju u istoriji? Pomoću podataka iz Vikipedije, "Yahoo Finance" i tehnološke analitičke kompanije Omdia, Palavi Rao iz Visual Capitalista prikazao je uspešnost prodaje mobilnih telefona.

Koji je najprodavaniji?

Na vrhu liste najprodavanijih telefona svih vremena nalazi se voljena Nokia 1100, koja je ostvarila impresivnih više od 250 miliona prodatih primeraka u šest godina pre nego što je 2009. povučena s tržišta.

Iako je Nokia 1100 postojala u isto vreme kada su počeli da se pojavljuju prvi pametni telefoni za masovno tržište, poput Nokia E-serije i kasnije ajFona, njena pristupačna cena, fokus na osnovne funkcije i kompaktna veličina učinili su je izuzetno popularnom, posebno u zemljama u razvoju.

Na drugom mestu je druga varijanta iste linije Nokia 1110, koja je protana u 248 miliona primeraka.

Na trećem mestu su ajFon 6 i 6 Plus, koji su zajedno ostvarili prodaju od ukupno 222 miliona uređaja. Ovi telefoni predstavljaju početak ere pametnih telefona s velikim ekranima, čineći ih i dalje najprodavanijim ajFon modelima i među najprodavanijim pametnim telefonima ikad.

Sledećih 17 mesta na lestvici najprodavanijih telefona podeljeno je između Nokia i ajFon uređaja, s izuzetkom Samsunga E1100 (11. mesto) i Motorole Razr V3 (17. mesto), koji su uspeli da probiju dominaciju.

Nokia i Epl su doživeli različite sudbine tokom poslednje decenije. Nakon deregulacije tržišta telekomunikacija Nokia nije uspela da se prilagodi prelasku na pametne telefone i izgubila je svoj dominantni položaj pred konkurencijom poput Epla, Gugla i Samsunga.

Majkrosoft je 2014. godine kupio Nokijino mobilno poslovanje u nastojanju da unapredi svoj "Windows Phone", ali kada taj potez nije uspeo, Nokijino mobilno poslovanje prešlo je u vlasništvo HMD Globala. Danas HMD Global i dalje proizvodi Nokia telefone, uključujući moderne verzije ranijih modela koji koriste Android operativni sistem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading