OSTAVLJATE PUNJAČ STALNO UKLJUČEN U STRUJU? Evo zašto to nije dobro
Foto: Shutterstock

I ovo svima deluje nebitno i kao sitnica, međutim, stvari stoje potpuno drugačije. Verovali ili ne, ali ostavljanjem punjača u utičnici i te kako trošimo struju.

„How-To Geek“ je poznati IT portal koji je jednom prilikom napravio eksperiment, ne bi li utvrdili koliko punjači za tablete, mobilne telefone i tablete zaista potroše struje, kada ostanu uključeni.

Oni su iskoristili merni uređaj koji su priključili u struju, a zatim na njega i punjače. Jedan punjač maltene nije pokazivao nikakvu potrošnju, jer, bez prikačenog uređaja sa druge strane, nije vršio nikakvu funkciju.

I sad je računica prilično jasna. Ako bi tih sedam punjača, i nakon punjenja, ostali uključeni 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, za 365 dana, odnosno 8.760 sati, bilo bi potrošeno ukupno 2.628 kilovat sati (kWh) struje.

Naravno, ovo ne može da se uzme kao potpuno pouzdan i od strane stručnjaka potvrđen podatak, međutim, može da bude orijentacioni pokazatelj.

Svakako je punjače, bez obzira na to da li i koliko struje troše, preporučljivo isključiti, nakon što završite sa punjenjem uređaja, a pre svega iz bezbednosnih razloga. Na kraju krajeva, pokušajte jedan mesec da ovako funkcionišete i ubrzo će vam, po računu za struju, biti jasno ima li razlike.

Komentari (0)

Loading