KO JE MISTERIOZNI KREATOR BITKOINA? Ilon Mask uzdrmao internet, navodno zna identitet tvorca kriptovalute
Foto: Wikipedia

Ilon Mask je izazvao ponovo je izazvao pometnju na društvenim mrežama nakon objavljivanja teorije zavere oko lika Satošija Nakamota, što je ponovo pokrenulo spekulacije o pravom identitetu misterioznog programera bitkoina.

U tvitu, Mask je podelio sliku koja sugeriše da je pseudonim Satoši Nakamoto jednostavno kombinacija slogova brendova četiri tehnološke kompanije: „Sa“ iz Samsunga, „Toshi“ iz Tošibe, „Naka“ iz Nakamičhija i „ Moto” iz Motorola.

Iako je nekoliko ljudi tvrdilo da zna ko je Satoši Nakamoto, pa i da su oni sami, identitet programera nikada nije zvanično potvrđen. Kreator bitkoina je navodno počeo da piše svoj kod 2007. godine i bio je aktivan u njegovom razvoju do početka 2011. godine.

Teorija da četiri gore pomenute kompanije zajedno stoje iza identiteta Satošija Nakamota, međutim, nije nova. Slika koju je Mask nedavno postavio već godinama se deli na Tviteru, dok je korisnik Redita tvrdio u temi iz 2017. da je zavera, koja je postala „mejnstrim“, objavljena „pre mnogo godina“.

Za Maska, koji je i sam zagovornik kriptovaluta, priča se da je Satoši Nakamoto od 2017. godine. Međutim, Mask je demantovao ove navode.

Kako bi identitet Satošija Nakamota mogao ostati misterija zauvek, malo je verovatno da će internet ostati bez spekulacija. Nakon što je Maskov tvit postao viralan, korisnici su se uključili u svoje teorije.

Komentari (0)

Loading