NAJBRŽI KOMPJUTER NA SVETU "Meta" Sprema nešto neviđeno do sada
Foto: Shutterstock

Kada Meta završi razvoj AI kompijutera pod nazivom AI Research Super Cluster (RSC) ove godine, on će postati najbrži AI superkompjuter na planeti, a obavljaće čak pet operacija u sekundi.

RSC će pomoći istraživačima da razviju bolje AI modele koji mogu učiti i bilione primera.Ovi modeli kreiraće bolje alate uvećane stvarnosti i analizirati tekst, fotografije i video.Većina ovog rada je deo vizije za metaverse u kojem će AI aplikacije i proizvodi imati ključnu ulogu.

RSC trenutno ima 760 Nvidia DGX A100 sisteme sa ukupno 6.080 GPU jedinica. Meta veruje da je trenutna verzija  među najbržim AI superkompijuterima na planeti. Takođe, RSC može "trenirati" velike modele obrade jezika tri puta brže, tako da AI modeli mogu brže ustanoviti da li su aktivnost, zvuk ili fotografija štetni ili bezazleni.To može biti korisno npr. za borbu protiv govora mržnje. Istraživači tvrde da će istraživanje pomoći u zaštiti ljudi na platformama poput Fejsbuka i Instagrama, ali i u metaverseu, odnosno metaverzumu.

Osim kreiranja fizičke infrastrukture i sistema za pokretanje RSC-a, Meta mora osigurati kontrolu sigurnosti i privatnosti kako bi se zaštitili podaci koje koristi. Korištenjem stvarnih podataka iz svojih proizvodnih sistema umesto setova javno dostupnih podataka, Meta može efikasnije iskoristiti svoje istraživanje tako što će indentifikovati štetni sadržaj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading