PAŽNJA! Opasna prevara je u toku: Hakuju "Vocap" u par sekundi, ako učinite SLEDEĆE
EPA/IAN LANGSDON

 

Ipak, ko nasedne biće hakovan za svega nekoliko sekundi. 

Jedna od najpametnijih metoda pristupa nečijem "WhatsApp" nalogu je prevara sa verifikacijskim kodom. Obično se dogodi da primite tekstualnu poruku uz kod za prijavu piše The Sun.

Ovo je dvofaktorski kod za proveru autentičnosti koji vam omogućuje da se prijavite na svoj nalog - jer dokazuje da posedujete telefonski broj. Tada ćete od prijatelja ili člana porodice dobiti poruku u stilu: "Hej! Slučajno sam ti poslao svoj kod za prijavu u WhatsApp. Možeš li mi ga poslati natrag, molim te?"

Nikada nemojte odgovoriti na ovakvu poruku. Dogodilo se to da je stranac hakovao nalog jednog od vaših kontakata. Pokušao se prijaviti kao vi i sada im je potreban vaš dvofaktorski kod.

PAŽNJA! Opasna prevara je u toku: Hakuju

EPA/IAN LANGSDON

 

Dakle, ako mu to pošaljete, prevarant će moći da se prijavi kao vi - i lišiti vas vašeg vlastitog naloga. On vam tako može nanijeti ogromnu štetu, pa čak i koristiti istu prevaru za hakovanje više vaših prijatelja, piše San.

To je tako pametna prevara jer se oslanja na činjenicu da vas prijatelj ili član porodice zamoli za uslugu. I nije uvek odmah očito da biste se mogli izložiti riziku slanjem koda. Uostalom, niste ni tražili kod.

PAŽNJA! Opasna prevara je u toku: Hakuju

EPA/IAN LANGSDON

 

Zato je ova zlonamerna prijevara toliko efikasna - i jedan od većih nedostataka "WhatsApp". Nemojte nasedati na to. Ako ikada primite poruku u kojoj se traži vaš "WhatsApp" kontrolni kod, potpuno je zanemarite.

Takođe bi moglo biti korisno obavestiti osobu koja je hakovana, ali nipošto preko "WhatsApp". Ako posumnjate da ste hakovani, pokušajte se odmah prijaviti i izbaciti tu drugu osobu koja vam želi provaliti u nalog. Ako možete ukloniti hakera, trebaće mu novi kod za povratak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading