OSLADILO MU SE OSVAJANJE NATO Tuđmanu pretio bombardovanjem ako se ne povuče iz Bosne
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Tokom "Oluje" 1995. godine, pojedine snage hrvatske vojske ušle su na nekih 600 do 700 metara u atar varošice Martin Broda, koji se nalazi u Bosni i Hercegovini. Ali nakon završetka rata, Snage specijalne policije Republike Hrvatske ostale su na područjima koja su u sastavu Bosne i Hercegovine.

U dokumentarnom serijalu "Diplomatska oluja" HRT-a, koji je snimljen prema istoimenoj knjizi bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova Mate Granića, podsetili su na zaboravljeni incident na Martin Brodu koji je Hrvatsku doveo na rub sukoba sa NATO snagama.

"Nepotrebno su nastale tenzije oko toga umesto da se problem rešava dijalogom. Jednom oko 18 časova uveče ministar Miljevac je došao u Ministarstvo spoljnih poslova i rekao mi da će NATO intervenisati i na koje ciljeve će gađati", priseća se 10. oktobra 1998. tadašnji ministar inostranih poslova Hrvatske Mate Granić. Graniću je rečeno da će, ukoliko ne povuku policajce iz Martin Broda, iste noći ili rano ujutro biti otpušteni. Međutim, sutradan je kontingent kanadskog SFOR-a stigao u Martin Brod i izveo akciju i uhapsio hrvatske policajce.

Tuđman je bio besan i zahtevao žestok odgovor

"Tuđman me je pozvao i rekao ako počnu, pošaljite dve brigade garde i uklonite ih, makar bio sukob, a moram da kažem da je jedan visoki američki diplomata zvao u 11 sati uveče i rekao don "Nemoj ništa, imaš mnogo neprijatelja, Hrvatsku ćeš baciti deset godina unazad", priseća se tadašnji ministar odbrane Pavao Miljevac.


"Predsednik je bio veoma ljut nakon što sam odbio naređenje i pitao me "ko je vaš glavnokomandujući". Objasnio sam mu šta bi bilo da nemamo tako jake protivvazdušne sisteme. I 60 aviona u bazi Avijano bili su u pripremi“, rekao je on.

Tadašnji ministar Miljevac je dodao da je Tuđmanu rekao da će to biti operacija UN, a ne samo NATO. Tako da ga ni Rusi ne bi podržali, piše klix.ba.

"Onda mi je rekao, Mate, ni ti nisi čist, na šta sam mu rekao da preuzimam punu političku odgovornost za to. Dok sam ja ministar spoljnih poslova, nećemo ratovati sa Amerikom, a posljednji je bio Ante Pavelić. Nakon toga je Tuđman rekao da idemo dalje i to više nikada nije bila otvorena tema", prisetio se Granić.

Na kraju se situacija stabilizovala, Tuđman je shvatio da su prijetnje Amerikanaca ozbiljne, a potpunu kontrolu nad Martin Brodom preuzele su snage Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading