GDE I KADA SE POJAVIO PRVI PAPIRNI NOVAC Evropa papirne novčanice koristi skoro 400, Srbija oko 200 godina
Dinari

Pre pojave papirnog novca prvo se koristio melatlni novac. Istorijski podaci kažu da su se prve papirne novčanice pojavile u Kini u 7. veku, u Evropi se papirne novčanice koriste skoro 400 godina, a u Srbiji od 1884. godine.

Prvi put u Evropi, banka u Stokholomu je izdala papirnu novčanicu na današnji dan, 16. jula 1661. godine. Švedski papirni novac je poslužio kao primer za štampanje ovakve vrste novca i uostalom delu Evrope. Ovo je bio veliki uspeh u to vreme jer je olakšano plaćanje, s obzirom na to da više nije bilo potrebe za nošenjem velikih torbi sa zlatom i srebrom, a na ovaj način su smanjene i krađe.

Međitim, sam početak razvijanja ovakvog oblika monaterne politike naišao je najpre na negodovanja, jer su trgovci u to vreme smatrali da njihovo izdavanje predviđa pad monetarnog sistema države.

Suočeni sa brojnim prigovorima, da bi izbegli kritike, švedske vlasti su izdale novčanice sa najmanje 16 sertifikovanih odobrenja od istaknutih i pouzdanih zvaničnika koje su ih svojeručno potpisali. Nakon ovoga, u nadolazećim mesecima mnoge Evropske vlade i trgovci su ovaj model videli kao siguran, pa su se odlučivali da i sami krenu da štampaju papirni novac.

Prvi papirni novac u Srbiji

Za razliku od Švedske, u Srbiji je je papirna novčanica štampana više od 200 godine kasnije, odnosno 1884. godine, a nju je izdala Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije.

Privilegovane narodna banke Kraljevine Srbije, je 2. jula 1884. izdala novčanicu od 100 dinara, plativu u zlatu, izrađenu po klišeu za rezervnu novčanicu od 100 franaka Narodne banke Belgije.

GDE I KADA SE POJAVIO PRVI PAPIRNI NOVAC Evropa papirne novčanice koristi skoro 400, Srbija oko 200 godina

Shutterstock

 

Pojava papirnog novca u Srbiji bila je praćena nepovorenjem stanovništva, pa su ovu prvu srpsku novčanicu na šalterima banaka menjali za zlato. Tek nešto kasnije, sa izdavanjem novčanice od 10 dinara 1885. godine, plative u srebru, stanovništvo je počelo da veruje u papir kao novac, pa se štamaju i novčanice drugih vrednosti, a plaćanje na na ovaj način postaje praksa.

Pomoć u poslovanju, Privilegovanoj narodnoj banci Kraljevine Srbije pružila je belgijska Narodna banka. Zbog toga su prve novčanice od 50 i 100 dinara u to doba nazivane "belgijanke".

Prvi tragovi papirnog novca u Kini

Prvi tragovi pojave papirnog novca i istoriji vežu se za Kinu, tačnije za vreme vladavine dinastije Tang u 7. veku. Međutim, kao službena valuta se koriste tek od početka 11. veka.

Novac, pare

Shutterstock

 

Tada se pojavio prvi oblik menice pod imenom Jiaozi, koju numizmatičari smatraju prvim papirnim novcem u istoriji. Kako bi se suprotstavili falsifikovanju, jiaozi su otiskivani višestrukim pečatima novčanica.

Danas se u svetu koristi više od 170 različitih valuta, a samo 8 odsto od ukupnog novca na svetu predstavlja fizički novac, ostatak je u elektronskoj formi.

Pre pojave prvih oblika novca, ljudi su plaćanje izvršavali u naturi, te se tokom istorije moglo platiti sapunom, kakaoom, dlačicama iz slonovog repa, žitaricama, životinjskom kožom, perjem, čajem i drugim proizvodima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading