BILI SU ŽIVI ZOMBIJI Čudna bolest koja je pogodila seljane u Kazakstanu odnela je mnogo života
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Tokom ovih godina seljani su počeli da pate od napada „sličnog smrti“ koji bi mogao trajati danima ili čak nedeljama. Epizode ​​su mogle početi dok su stanovnici bili kod kuće, u krevetu ili čak dok su šetali. Dok su spavali, ponekad bi šetali i činilo se da su pri svesti , ali onda bi počeli da hrču i ne sećaju se ničega nakon buđenja koje su proveli u ovom stanju. 

Za neke je bolest bila ozbiljnija. Oboljeli su doživjeli moždane udare ili neobične halucinacije. Deca su govorila da su videla krilate konje, zmije kako im puze po krevetima, crve kako im jedu ruke, a majku odjednom kako ima osam očiju.

Nekoliko godina misterija je ostala nerešena. Obližnji rudnici uranijuma koji su zatvoreni ubrzo nakon pada Sovjetskog Saveza bili su još jedan izvor sumnji, mada masovna ispitivanja domova nisu pronašla značajan nivo radijacije.

Neki su mislili da zaraženi alkohol može biti uzrok bolesti, ili čak vrsta masovne histerije, ali to nije izdržalo veliku kontrolu. Svaka starosna grupa bila je pogođena bolešću, a neke žrtve su imale i po nekoliko napada, kao i drugi simptomi kao što su propadanje memorije u budnom stanju i jake glavobolje. Čak je i mačka zvana Markiz bila bolesna.

"Izgledao je glupo, bacao se na zidove, ormariće, mjaukao je“, rekla je Elena za Tajm.kz  2015. „ Mučio nas je do tri ujutru. Izveli su ga na verandu, gde je bio pas , pa je markiz počeo još više da luduje".

"Onda je ujutro zaspao i hrkao poput čoveka do subote popodne. Nije reagovao ni na šta, čak ni na hranu za mačke. A kad je došao sebi, bio je letargičan, nije mogao ni da skoči na stolicu."

Mačke nisu poznate po svojoj podložnosti masovnoj histeriji, niti po ljubavi prema falsifikovanoj votki.

Na kraju se ispostavilo da je mozak seljana bio lišen kiseonika. Uzrok je pripisan rudnicima uranijuma, ali ne trovanjem radijacijom.

"Rudnici uranijuma su u jednom trenutku bili zatvoreni i tamo se ponekad dogodi koncentracija ugljen-monoksida ", rekao je zamenik premijera Berdibek u julu 2015. godine . "Kiseonik u vazduhu se u skladu s tim smanjuje, što je pravi razlog bolesti spavanja u ovim selima".

Izolirajući problem, vlada je odmah započela evakuaciju stanovnika .

Dok je uzrok pronađen, do četvrtine stanovnika sela obolelo je od te bolesti.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading