DOKUMENTARNI FILM DANA „Zločin bez kazne – Stradanje Srba u srednjem Podrinju “
Foto: Promo/Schutterstock
Zločin bez kazne – Stradanje Srba u srednjem Podrinju

Promo RTS

 

 

21.10 RTS1

Zločin bez kazne – Stradanje Srba u srednjem Podrinju

Dokumentarno-igrani film „Zločin bez kazne - stradanje Srba u srednjem Podrinju” kroz potresne priče svedoka govori o stradanju i ubistvima vojnika i civila - dece, žena i starih tokom rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine.

Za ubistvo Srba u ovom području do sada niko nije odgovarao. Neki procesi su usled nedostatka dokaza okončani oslobađajućom presudom. Zatvorska kazna nije izrečena. Sa druge strane za ubistva i počinjene zločine nad Bošnjacima tokom 1992. i 1993. godine postoje sudske presude kako u lokalnim sudovima tako i u Haškom tribunalu.

„Zločin bez kazne” je prvi dokumentarni film snimljen u Srbiji o stradanju Srba u srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata u BiH.

Film se bavi pojedinačnim pričama i slučajevima počinjenog ratnog zločina, ali istovremeno beleži i tragediju celog naroda ovog kraja.

Ekipa RTS-a obišla je srpska sela u opštinama Bratunac, Skelani, Milići, Kalesija i Zvornik. Mnoga od njih su danas razrušena i napuštena. Za tragičnu sudbinu pojedinih meštana se ni danas, posle četvrt veka, ništa ne zna. Njihovi posmrtni ostaci nikada nisu nađeni.

Sagovornici u filmu su očevici događaja i članovi porodica nastradalih. Dramatizacije su rađene na osnovu izjava svedoka i iskaza datih u procesima koji se vode pred sudovima Bosne i Hercegovine. 

Dokumentarni film „Zločin bez kazne - stradanje Srba u srednjem Podrinju” rađen je u produkciji Informativnog programa RTS-a i pokušaj je da se od zaborava otrgnu tragične priče o stradanju Srba u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Dokumentarni film je i svojevrsni apel za pravdu.

Autor filma je Slađana Zarić, novinar Vesna Ilić, montažer Marija Bogičević, kompozitor Vladimir Tošić, direktor fotografije Petar Vujanić. Stručni konsultant je patolog profesor dr Zoran Stanković.

Sećanja ubice

Foto: IMDB

 

 

21.00 B92

Sećanja ubice

Aleks Luis je plaćeni ubica sa savršenom reputacijom i preciznošću. Kada se nađe u velikoj dilemi, odbiće da završi posao koji krši njegov moralni kodeks, što naravno neće zadovoljiti njegove poslodavce. Aleks tada kreće u opasnu i smrtonosnu potragu za naručiocima ubistva pre nego što ga oni, kao i FBI agent Vinsent Sera, pronađu. Dok je u bekstvu od kriminalaca i agenata, Aleks se bori sa gubitkom pamćenja koji u velikoj meri utiče na njegove odluke i sprečava ga da završi posao. Kako njegova sećanja blede i neprijatelji se približavaju, Aleks će morati da preispita svaki svoj potez i odluči kome može da veruje. Uloge: Lijam Nison, Gaj Pisr.

Ubistvo u Orijent ekspresu

Foto: IMDB

 

 

22.10 RTS1

Ubistvo u Orijent ekspresu

Filmska adaptacija slavnog romana Agate Kristi iz 2017. godine. Herkul Poaro, najbolji detektiv na svetu, odlučuje da putuje Orijent ekspresom. Voz slučajno staje zbog omanje lavine i u njemu se dogodi ubistvo. Poveliki je broj ljudi koji ne samo što su imali priliku da ga izvrše, nego su imali i motiv za to. Uloge: Kenet Brana, Penelopi Kruz, Viljem Defo, Džudi Denč.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading