"PUTIN GA ZATVORIO U SAMICU" Oskar obojen politikom, film o Alekseju Navaljnom odneo nagradu
Foto: Profimedia/Profimedia

U kategoriji najboljeg dokumentarnog filma nagradu je dobio Navaljni, film Danijela Roera o ruskom disidentu Alekseju Navaljnom i pokušaju trovanja Vladimira Putina.

Režiser se zahvalio celoj ekipi kao i porodici Navalni, kao i ruskom opozicionaru Alekseju Navalnom koji se nalazi u samici.

Ona je svom mužu poručila da će njihova zemlja biti slobodna i da izdrži.

S obzirom na zategnute odnose između SAD i Rusije, odmah su se pojavile teorije da je ovaj film pobedio uz malu pomoć politike, ali je činjenica da je "Navaljni" doživeo veliki uspeh.

"Mislili smo da je naš film dalekovidan, ali nikada nismo mogli da zamislimo koliko će naš film biti značajan i pravovremen. Mislim da je naš film na neki način preteča ovog brutalnog rata u Ukrajini".

"Kao filmski stvaralac, to je izuzetna čast mog života biti nominovan, ali nisam ovde samo kao redovan filmski stvaralac, ovde sam kao svojevrsni ambasador brenda Alekseja Navaljnog“, nastavio je Roer.

"Ovde sam zato što Aleksej Navaljni trenutno čami u gulagu šest i po sati izvan Moskve i želim da podsetim svet da je on tamo, da podsetim svet da je svetlija budućnost Rusije moguća, i kako Navaljni pita svoje pristalice: morate imati nadu. Jer ako nemate nade, vaša budućnost će zagarantovano biti mračna i crna".

Veče na holivudskoj promenadi najboljih filmskih ostvarenja  je nastavljeno prvom nominovanom pesmom „Aplauz” višestruko nominovane Dajan Voren, a ako ste za Oskara, ovo je bila prava poslastica za vas.

Kimel je podsetio publiku da se tokom prošle godine tokom uručenja ove nagrade dogodio incident između Krisa Roka i Vila Smita, koji je zasenio odličan film Ahmira Kvestlava Tompsona koji je osvojio „crni Vudstok”.

Kvest Love i Riza Met su proglasili najbolji dokumentarni film a Kimel se našalio jer je tokom ove kategorije došlo do šamaranja Krisa Roka.

 

Najbolji igrani dokumentarac

Sve što diše – Šonak Sen,

Aman Man i Tedi Lejfer Sva lepota i krvoproliće – Laura Poitras, Hauard Gertler, Džon Lajons, Nan Goldin i Joni Golijov

Vatra ljubavi – Sara Doša, Šejn Boris i Ina Fihman

Kuća napravljena od krhotina - Sajmon Lereng Vilmont i Monika Helstrom

Navaljni – Danijel Roer, Odesa Rej, Dajan Beker, Melani Miler i Šejn Boris

Riz Ahmed je odmah dodelio nagradu za najbolji kratki film, a to je An Irish Goodbie.

Najbolji kratki film

Irska zbogom – Tom Berkli i Ros Vajt Ivalo – Anders Valter i Rebeka Pružan

Le pupille – Alice Rohrvacher i Alfonso Cuaron

Noćna vožnja – Eirik Tveiten i Gaute Lid Larssen

Crveni kofer – Sajrus Nešvad
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading