DVA I PO SATA ZBUNJENE FACE DŽAREDA LETA Gledali smo Mr. Nobody (2009) i dobar je film, ali... (FOTO)
Foto: YouTube printscreen

Da ne bude nikakve zabune, glumac Džared Leto je jedan lep čovek. Bio je lep mladić kada je glumio u seriji "Moj takozvani život" i sada je lep čovek, a kasnije će verovatno biti jedan lep deda.

Ipak, dva i po sata njegove zbunjene face je previše čak i za najvećeg fana Džareda. A to nije ceo film, budimo iskreni, samo je sat i po od dva sata i 18 minuta koliko tačno traje.

Srećom, film je dobar. Dotiče se važnih, filozofskih ideja kao što su mogućnost izbora i posledica tih izbora.

Odmah da vam kažemo, ako pročitate siže filma, verujte da ste bili slagani. Siže filma ima vrlo malo veze sa onim što se u njemu događa.

Ovde na Alo! portalu, razumemo da recenzija nije prepričavanje radnje, pa se time nećemo ni baviti. 

Teme koje "Mr. Nobody" obrađuje su prolaznost života, pitanje da li je slobodna volja iluzija ili realnost, relativitet vremena i još mnogo, mnogo toga. U pitanju je jedan veoma pametan film.

Toliko pametan, da su producenti shvatili da, ukoliko ne nalepe neku prelepu holivudsku superzvezdu povrh sve te filosofije, niko živ to neće hteti da gleda. Međutim, previše dobre stvari ipak ne valja, pa bi možda film bolje funkcionisao kada glavnog glumca ne bismo konstatno gledali kako gleda u kameru kao jelen u farove automobila koji nailazi.

A jeste lep čovek:

Gospodin Niko je zauvek zaglavljen na raskrsnici na kojoj bi trebalo da napravi izbor. Ako ga ne napravi, to je kao da vreme stoji. Film prikazuje četiri mogućnosti kako bi njegov život mogao da izgleda kada bi napravio ovaj ili onaj izbor.

Prva tri izbora se međusobno prepliću većim delom filma, što celu stvar čini pomalo konfuznom, ali onaj četvrti izbor, kada vidimo realnost toga šta je glavni protagonista postao, to je pravo "meso" filma.

Balansirajući između nihilizma (svejedno je šta izabereš) i urođene želje za življenjem, ton filma varira kako bi pokazao istinu - nešto što zaista retko viđamo u modernim ostvarenjima.

Koja je to istina, saznaćete ako odlučite da pogledate film "Mr. Nobody". Ako vam sve ovo ne zvuči kao vaša šolja čaja, eto u tekstu galerije slika Džareda Leta, to će biti isto kao da ste pogledali 70 odsto filma, samo za 30 sekundi.

Kao što "Mr. Nobody" lepo ističe, vreme je jedini resurs koji ne možemo da dobijemo natrag. Novac, slava, žene, sve to može da se dobije nazad i stvori ponovo. Vreme, ipak, ne.

Komentari (0)

Loading