VOZAČI BUDITE OPREZNI Jedan postupak suvozača može ozbiljno da poveća rizik od nesreće
Foto: Pexels

Istraživači veruju da ravnomerno disanje spavača i njihova nepomičnost u određenim situacijama deluju vrlo umirujuće i opuštajuće na okolinu. Ali prilikom vožnje taj efekat može biti toliko jak da se vozač bukvalno “zarazi”. Duge i monotone etape na autoputu i vožnja noću pojačavaju taj učinak, piše Fenix magazin.

Prema istraživanju Nemačkog odbora za bezbednost putničkog saobraćaja (DVR), jedan od četiri vozača je zaspao za volanom, a zatvorite li oči na samo tri sekunde pri brzini od 100 km/h, vozićete “slepi” čak 80 metara. Nema potrebe objašnjavati koliko je to opasno.

Reč je o mikrosnu, koji se kao uzrok nesreće teško se može dokazati. Prema procenama, svaka četvrta nesreća sa smrtnim ishodom je uzrokovana mikrosnom. Moderni automobili odavno imaju brojne sigurnosne sisteme, poput detekcije umora. Sistem na osnovu ponašanja upravljača prepoznaje pada li koncentracija vozača i koristi akustične i vizualne signale kako bi ga upozorio da napravi pauzu.

Tu su i sistemi upozorenja pri napuštanju saobraćajne trake koji vas upozorava ako prelazite saobraćajnu traku vibriranjem na upravljaču, sedištu ili zvučnim signalima. Neki sistemi takođe automatski vode vozilo natrag u traku.

Ali čak i pre nego što sistemu pomoći moraju da intervenišu, telo već šalje signale umora. Učestalo zevanje, teški kapci, unutrašnji nemir i pad koncentracije jasni su signali da ćete uskoro zaspati. Ako su i suputnici umorni, vozač treba to da zna, a stručnjaci tada preporučuju dužu pauzu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading