NEMOJTE PRAVITI OVU GREŠKU Jedna loša navika vozača je smrt za motor
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mnogi od nas, navikli na vožnju, a odviknuti od šetnje, čak i do prodavnice, do trafike ili do obližnje pekare, idu automobilom, a to danas može biti skupo, jer ovakve vožnje nimalo ne prijaju. motor našeg vozila. Prilikom prelaska kratkih destinacija od stotinak metara, motor ne dostiže radnu temperaturu, a to može dovesti do ozbiljnih kvarova.

Vlaga nema vremena da ispari, a meša se sa uljem, a na EGR ventilu i drugim delovima motora formiraju se naslage nečistoća. Posledice mogu biti različite. Posle nekog vremena može se formirati mulj na poklopcu za punjenje ulja. Tada ulje ozbiljno počinje da gubi svojstva podmazivanja i treba ga hitno zameniti.

Ako imate indikator, preporučljivo je pratiti temperaturu motora tokom vožnje. Kondenzacija isparava iz motora koji dostigne radnu temperaturu, međutim, to se neće desiti kod vozila koja se voze na kratkim relacijama i u njima će se vremenom u karteru akumulirati sve veća količina vode i goriva.

Zbog toga ulje gubi svojstva i ne može da obavlja svoju funkciju, što dovodi do oštećenja motora, pa čak i ozbiljnih problema, piše Srbija Danas. Rešenje je, naravno, jednostavno. Sledeći put kada pomislite da idete u prodavnicu ili trafiku, bolje je da se odlučite da tamo idete peške. To je zdravije za vas i vaš auto. Takođe, preporučljivo je redovno proveravati ulje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading