"VOZILO UDARILO BANKINU", KAKO ČOVEČE? Koliko Srba uopšte ima pojma da "bankina" nije zaštitna ograda
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Tviter

 "Vozilo je naletelo na bankinu, koja je probila limariju i prošla kroz čitav automobil". "Na auto-putu, formirane su kilometarske kolone zbog šlepera koji je kod Begaljičkog brda udario u bankinu". "Bankina koja je nekako uspela da zadrži cisternu na kolovozu". Ovo su nažalost česti naslovi u medijima, ali su totalno netačni. 

Reč „bankina“ se vrlo često pogrešno koristi umesto reči zaštitna ograda. Bankina je asfaltirani ili zemljani pojas, koji se nalazi uz sam kolovoz, a ne zaštitna ograda. Tačnije, i ako ima zaštitne ograde – ona je postavljena na bankini.

Foto: Printscreen/Tviter

 

Tako mnogi vozači, pa i oni dugogodišnji, profesionalni, umesto reči koja označava zaštitnu ogradu koriste reč - bankina. Korisnica društvenih mreže je na Tviteru pokazala da je iznenađena činjenicom da je iako vozač do sada bila u zabludi. "Zašto ja tek sad saznajem da bankina nije zaštitna ograda već ovo označeno na slici"? glasi njeno pitanje. Mnogi ipak veruju da se ovo treba naučiti u auto-školi: "Bočni noseći pojas puta. Ko ovo ne zna zezne 3 poena na testu".

A šta je zapravo bankina?

Bankina je reč italijanskog porekla i označava rub puta, podupirač, bedem, nasip, peron, most, pešačku stazu uz put i koristi se u saobraćaju. Označava bočni deo kolovoza, sa njegove obe strane. Ona ne služi sa saobraćajni promet, već se koristi za postavljanje saobraćajne signalizacije i sigurnosne opreme. 

Širina bankine je različita, u zavisnosti od potreba, konfiguracije zemljišta i drugih faktora. Ona varira i od države do države, pa tako je na američkim autoputevima bankina široka skoro kao normalna traka, bar nje asfaltirani deo. Pored toga ima još pola metra ravnog zemljišta, pod šljunkom ili travom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading