VREMENSKE NEPRILIKE Evo šta treba uraditi ako ručna kočnica zamrzne
Foto: Shutterstock

Kada auto ostavite napolju, uvek morate da računate na vremenske (ne)prilike. Nakon što završe vožnju, većina vozača će odmah aktivirati i ručnu kočnicu. Automobil uvek treba da bude ostavljen tako da bude bezbedan, a obzirom na to da mnogi nemaju mogućost da svoje vozilo ostave u garaži, na otvorenom treba računati i na vremenske (ne)prilike.

Jedna od njih je, svakako, i zimska hladnoća koja stvara brojne probleme. Recimo, može da zamrzne ručnu kočnicu. Nekada će se zamrznuti kabl ručne kočnice, a može da se zamrzne i mehanizam koji drži točkove, odnosno površina kočione obloge i disk ili bubanj.

Šta uraditi u takvoj situaciji?

Zamrzavanje kočnice ćete osetiti ako vratite ručicu kočnice bez većeg otpora, odnosno ako osetite da je napetost u ručici kočnice popustila.  Jednostavno, krenite lagano (ali zaista lagano), napred – nazad. Po nekoliko centimetara – da ne oštetite kočioni sistem. Ponovite to nekoliko puta. Ukoliko kočnica ne popusti, pronađite produžni kabl i na njega spojite fen za kosu. Uperite topao vazduh u točkove koje drži kočnica – obično je to zadnji par, i to bi trebalo da bude dovoljno da ona otpusti ledeni stisak.

Komentari (0)

Loading