TRI SAVETA ZA HLADNE DANE Kako da sačuvate automobil od zime
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Stigli su hladniji dani pa se treba pripremiti. Navešćemo vam tri saveta za bolje održavanje automobila i vožnju.

Otvaranje zamrznutih bočnih prozora

Neki vozači u nervozi (žurba na posao, voze decu u školu…) to čine, očekujući da će ona očistiti trenjem o gume uz okvir vrata. To nije dobro i pametno jer tako možete oštetiti elektromotor koji pokreće prozore. Pogotovo ako su prozori toliko zaleđeni da se ne miču s mesta. Očistite ih ručno pa kad se kabina ugreje tek onda ćete spustiti i dizati prozore – ako će vam to zatrebati iz nekog razloga.

Odspajanje akumulatora

Neki će vozači pokušati da tako zaštite izvor električne energije. To nije pametno jer se tako alarm u vozilu može učiniti neaktivnim, a postoji i opasnost od gubljenja podataka u računarima vozila.

Smanjiti pritisak u gumama 

S radijalnim gumama nema previše smisla, odnosno može se primeniti tek u ekstremnim situacijama. Nećete poboljšati grip (čak ćete ga i smanjiti), a automobil će vam trošiti više goriva, gume će se više trošiti...

Smanjeni pritisak u gumama pomoći će vam tek kada je na kolovozu gust snežni pokrivač (i pri minimalnim brzinama do 50 km/h), ali biste ga odmah s prelaskom na čišći asfalt morali vratiti na fabrički propisanu vrednost, piše Revija HAK.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading