NOVO PRAVILO ZA SVE VLASNIKE AUTOMOBILA Sva vozila moraju da imaju jedan sistem od 2022. godine
Shutterstock

Potvrđeno je da će svi novi automobili u Evropskoj uniji biti opremljeni tempomatom od jula 2022., što je obaveza koja će uticati na sve nove automobile od 2024. Ovaj sistem, koji se može deaktivirati, može imati nekoliko oblika, uključujući autonomni limitator brzine.

Evropska komisija usvojila je nacrt uredbe kojom se utvrđuje obavezna prisutnost uređaja za inteligentnu prilagđenost brzine (Intelligent Speed Assistance – ISA) na svim novim vozilima od 6. jula 2022. Za modelske generacije vozila koje će biti u prodaji pre tog datuma (na primer, Volkswagen Golf VIII) oprema će biti nužna od početka 2024. godine.

Da bi se odredila najveća dopuštena brzina na pojedinim delovima puta, ISA se može temeljiti na kartografskim podacima navigacijskog sistema vozila i/ili na kamerama vozila koje omogućuju prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Kombinacija ova dva izvora informacija nudi najbolju učinkovitost, tvrdi EK. Proizvođači moraju osigurati pouzdanost određivanja brzine tokom 14 godina od proizvodnje vozila. Takođe, EK potiče države EU da u svrhu boljeg funkcionisanja sistema vode brigu o saobraćajnim znakovima ograničenja brzine i njihovoj vidljivosti na cestama.

U svim slučajevima ISA mora obavestiti vozača vozila o brzini koju treba poštovati. Ove informacije moraju biti dopunjene, prema izboru proizvođača, zvučnim ili haptičkim signalom ako je zvanična najveća brzina prekoračena, odnosno funkcijom automatske regulacije brzine koja ima za cilj sprečavanje bilo kakvog prekoračenja. Uvek će biti moguće bajpasirati limiter, na primer snažnijim pritiskom papučice gasa.

Predviđeno je da vozač može potpuno ili delimično deaktivirati sistem. Osnovno načelo treba biti da je vozač uvek odgovoran za poštivanje važećih saobraćajnih pravila – ističe se u uredbi. Međutim, ISA se automatski ponovno aktivira svaki put kada se uključi kontakt ili se vozilo otključa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading