STRUČNJACI UPOZORAVAJU VOZAČE Jedna radnja tokom vožnje znatno povećava potrošnju goriva i veoma je opasna!
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Autori istraživanja na čelu sa Fondacijom španskog osiguranja Mapfre došli su zaključka da poziv mobilnim telefonom smanjuje pažnju za 36% u vožnji, a procenat se povećava na 40% kada je komunikacija stresna.

Ako vozač čita i odgovara na poruke, na primer, WhatsAppa, gubitak pažnje iznosi 53%. Mapfre je u saradnji s Adhara istraživanjima i Institutom održive mobilnosti, okupio 24 osobe (muškarci i žene, mladi i stari vozač, odmorni i umorni) u simulator i proveo ih kroz tri već navedena scenarija (normalan razgovor, stresni i poruke).

Kao glavni rezultat, utvrđeno je da svaka upotreba mobilnog telefona udvostručuje verovatnost da će počiniti greške u vožnji ili imati nesreću – i to ozbiljne greške poput napuštanja puta, sudara s drugim vozilom ili sudara s pešakom. Vozač koji vozi sam u proseku napravi 33,7 grešaka na sat tokom razgovora s mobilnim telefonom.

Procenat u slučaju umornih vozača smanjena je za 52,5%, gotovo jednako značajno kao i ona koja odgovara korišćenju WhatsAppa. Ako se obe okolnosti spoje, pospanost plus slanje poruka, pažnja pada za 66,7%.

Korišćenje mobilnog telefona utiče na način vožnje, a studija Fondacije Mapfre otkrila je veću potrošnju goriva prilikom upućivanja poziva ili slanja poruka.

ovećanje u potrošnji goriva od 9,5%, motivisano je neplaniranim ubrzanjem, kočenjem i pogrešnom upotrebom menjača.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading