GREŠKA SKUPLJA OD PROVERE: Vozači pazite na svoje ljubimce, ova loša navika otera automobile na otpad!
Shutterstock

Previše ulja u motoru, takođe, nije dobro pa ako vidite propuštanje ulja ili osetite miris paljevine ili se vlastitim očima uverite u dim koji izlazi iz motornog prostora, odnosno ispušne cevi ili motor počene ispuštati čudne zvukove – sve to mogu biti simptomi da ste preterano nagnuli plastičnu kanticu s uljem.

Prekomerno punjenje uljem može uzrokovati penjenje koje mazivo pretvara u penastu tekućinu s mehurićima vazduha koji umanjuju svojstva podmazivanja i hlađenja.

Penasto ulje pumpa za ulje teže distribuira po motoru, pa neki pokretni delovi možda neće primiti toliko ulja koliko im je potrebno, povećavajući trošenje i povećavajući rizik od oštećenja motora.

U korisničkom priručniku vozila piše koliko je ulja potrebno vašem vozilu pa ne preterujte, odnosno pazite na šipku za merenje ulja i budite oprezni s dolijevanjem.

Uobičajeno je da se ulje skuplja u posudi na dnu motora, ispod radilice. Ako je posuda prenapunjena, radilica može delovati poput brze mešalice koja stvara penu.

Prekomerno punjenje takođe povećava pritisak ulja što utiče na stanje brtvi.

Proveravanje šipke za merenje ulja, kada je vozilo na ravnom i motor je hladan, da će ispravno očitanje nivoa. Ako je razina ulja malo iznad oznake "full", to ne bi trebalo stvarati probleme. Ako je prepunjeno za pola litre ili više ili se na mernoj šipci pojavi pena, najbolje je izliti deo ulja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading