zlatna maska,kina, istorija
Shutterstock
zlatna maska,kina, istorija

Shutterstock

zlatna maska,kina, istorija, Foto: Shutterstock

Istoričari malo znaju o drevnoj državi Šu, mada nalazi ukazuju da je to moglo postojati tokom 12. i 11. veka pre nove ere.

Zlatna maska u muzeju lokaliteta Jinsha, grad Čengdu, provincija Sečuan

Kineski arheolozi su na legendarnom nalazištu ruševina Sankingdui u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan otkrili velika otkrića koja bi mogla da pomognu u rasvetljavanju kulturnog porekla kineske nacije. Među otkrivenim je šest novih žrtvenih jama i više od 500 predmeta starih oko 3000 godina, sa zlatnom maskom za lice koja je u centru pažnje.

U rasponu od 3,5 do 19 kvadratnih metara (37 do 204 kvadratnih stopa), šest žrtvenih jama, koje su otkrivene između novembra 2019. i maja 2020., imaju pravougaoni oblik, navodi se u saopštenju Nacionalne uprave za kulturno nasleđe (NCHA).

Maska se sastoji od oko 84% zlata, dimenzija je 28 cm. dugačka i 23 cm. široka i težaka oko 280 grama, navodi dnevnik na engleskom jeziku. Ali prema Lei Iu-u, šefu tima za iskopavanje lokaliteta Sankingdui, čitava maska bila bi teška više od pola kilograma. Da je pronađena cela ovakva maska, to ne bi bio samo najveći i najteži zlatni predmet iz tog perioda pronađen u Kini, već najteži zlatni predmet pronađen iz tog vremenskog perioda bilo gde. Ostaci maske bili su jedan od preko 500 predmeta pronađenih na lokalitetu.

„Takva otkrića pomoći će nam da shvatimo zašto je Sečuan postao važan izvor robe za Put svile nakon dinastije Zapadni Han (206. p. N. E. - 25. n. E.)“, Rekao je jedan od stručnjaka.

Široko se veruje da je Sankingdui bio srce drevne države Shu. Istoričari malo znaju o ovoj državi, mada nalazi ukazuju da je ona mogla postojati od 12. do 11. veka p.

Međutim, nalazi na tom mestu dali su istoričarima prijeko potreban kontekst u pogledu razvoja ove zemlje. Nalazi sugerišu da je Shu kultura mogla biti posebno jedinstvena, što implicira da se možda razvila nezavisno od uticaja društava koja su uspevala u dolini Žute reke.

Lokalitet Sankingdui je najveći ikad pronađen u slivu Sečuana i smatra se da može datirati još iz perioda dinastije Ksia (2070. pne. - 1600. pne.). Otkriven je slučajno dvadesetih godina prošlog veka kada je lokalni farmer pronašao nekoliko predmeta. Od tada je pronađeno preko 50 000. Mesto iskopavanja u Sankingduiju deo je okvirne liste za moguće uvrštavanje na UNESCO-vu svetsku baštinu.