Zgrozićete se kada vidite koliko buba dnevno završi u vašim ustima
Ljudi se uglavnom groze insekata. Koliko bi tek bili užasnuti da znaju da ih gotovo svakodnevno pojedu barem nekoliko.
Sigurni smo da nije zabavno staviti živog insekta u usta, ali primeri insekata u hrani koju gotovo svakodnevno jedemo nisu nas užasnuli, već samo iznenadili svojom količinom. Čini se da jedemo puno više buba nego što smo mislili.
Čokolada, na primer, može imati u sebi čak 60 insekata na 100 grama. Mnogi proizvodi se zapravo dobijaju uz pomoć usitnjenih insekata.
S obzirom na stalan porast svetskog stanovništva i potrošnje hrane, neki naučnici ionako veruju da bismo trebali jesti više insekata pa je stoga najbolje zažmiriti i početi žvakati.
Karmin sa prirodno crvenom bojom se pravi od onsketa cochineal
Kako bi napravili boju od ovih insekata, insekti se smrskaju i obare u amonijaku. Neophodno je približno 70.000 ovih insekata cochineal kako bi se napravilo 0.45 kilograma karmina.
U mlevenom cimetu je dozvoljeno do 400 fragmenata na 50 grama.
U drobljenom origanu je dozvoljeno do 300 fragmenata insekata na 10 grama.
U korenu mažurana nalazi se čak 1175 delova insekta na 10 grama mažurana.
U puteru od jabuke nalazi se 5 celih insekata na 100 grama.
U konzerviranim pečurkama nalazi se do 20 crva na 100 grama.
BONUS VIDEO
Naša preporuka