Za ćerkinu akciju krivi alkohol:  Zlata Aleksić
facebook
Za ćerkinu akciju krivi alkohol:  Zlata Aleksić

facebook

Foto: facebook

Jedan od njih imao je priliku da upozna ženu iz Pittsburga, SAD, pre izvesnog vremena. Alkohol se spontano proizvodi u njenom telu.

Naučnici, koji su dobili priliku da bliže pogledaju ovu dijagnozu, nazvali su je „sindrom fermentacije bešike“ ili „sindrom mokrenja“. Prema njihovim nalazima, u ovom slučaju postoje znatne sličnosti sa sličnim sindromom, u kojem se osoba može napiti nakon što unese veliku količinu ugljenih hidrata, a da prethodno uopšte ne pije alkohol.

Slučaj se dogodio kod 61-godišnjeg pacijenta sa oštećenjem jetre i nelečenim dijabetesom. Između ostalog, bila je na listi čekanja za transplantaciju jetre, a lekari su pretpostavili da je oštećenje njenog izvornog organa moglo nastati prekomernom prikrivenom konzumacijom alkohola. Njegovi značajni tragovi pronađeni su naročito u njenim uzorcima urina.

Međutim, posebnost u ovom slučaju bila je u tome što je žena poricala konzumaciju alkohola, nikada nije pokazivala spoljne znake intoksikacije, a takođe je utvrđeno da nema alkohol u krvi. Međutim, svaki test urina je potvrdio njegovo prisustvo. 

Pored alkohola, rezultati ispitivanih uzoraka otkrili su i veliku količinu glukoze. „Ova otkrića dovela su do toga da testiramo ženu na prisustvo kvasca u bešici, koji je u stanju da pretvori šećere u etanol“, rekla je kasnija naučna studija o tom slučaju. Naknadni testovi potvrdili su hipotezu lekara.

Iako je kvasac koji je uzrokovao ovu neobičnu dijagnozu kod žene uobičajen u ljudskom telu, obično nije u tako velikim količinama kao u ovom slučaju. Međutim, prekomerna učestalost ove žene može biti u velikoj meri povezana sa njenim nelečenim dijabetesom.

Pokušaji da se žena reši problema do sada nisu bili uspešni. Zahvaljujući ovom slučaju, međutim, lekari su bar uspeli da bolje razumeju samu dijagnozu. Nedavno su pronašli još nekoliko sličnih slučajeva kada se etanol proizvodio u bešiki, ali tek posle smrti ili eksperimenata, odnosno u epruveti izvan živog organizma.