Zašiljena vilica i peraja, mišićavo telo, ovakvo čudovište nije viđeno godinama!

Alo.rs/M.I. | Razbibriga 2019-06-10 11:08:09 2019-06-10 11:08:09

Morski pas koji je u nedelju snimljen u moru pokraj Makarske probudio je veliki interes javnosti, ali je izazvao i podele u svetu okeanografa i stručnjaka za morski svet.

Youtube Screenshot

Morski pas koji je u nedelju snimljen u moru pokraj Makarske probudio je veliki interes javnosti, ali je izazvao i podele u svetu okeanografa i stručnjaka za morski svet.

Iako Alen Soldo iz Odeljenja za studije mora na splitskom Univerzitetu i podpredsednik "IUCN Shark Specialist Group Mediterranean" kaže da se radi o modrulju (Plava ajkula), Pero Ugarković, urednik Podvodni.hr, dr Branko Dragičević, naučni saradnik na Institutu za okeanografiju i ribarstvo, David Udovičić, stručni saradnik na Institutu za okeanografiju i ribarstvo i Frane Madiraca, istraživač pri Centru za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA kažu da se radi o sasvim drugoj vrsti - kostelj (pas kučak), odnosno vrsti mako, piše Slobodna Dalmacija.

 

- Smatramo da su najočitiji znakovi da se radi o morskom psu mako (Isurus oxyrinchus). Dorzalna peraja su zašiljena dok je kod Plavih ajkula ona zaobljena. Zatim, taman pre početka repne peraje dolazi do proširenja kada se životinja gleda iz dorzo-ventralne perspektive. Ova funkcija se na engleskom zove "caudal keel". Poređenjem slika možete primetiti da je kod modrulja ovaj deo mnogo uži nego kod morskog psa mako. Vilica takođe odaje dojam veće zašiljenosti nego što je slučaj kod modrulja. Celo telo takođe izgleda jače i mišićastije nego kod Plavih ajkula. Nadalje, odnos položaja dorzalne i pektoralne peraje takođe odgovara morskom psu vrste mako - ujedinjeno tvrde kolege koji su nedavno objavili rad na temelju ove vrste pod nazivom “On the recent occurrences of shortfin mako shark, Isurus oxyrinchus (Rafinesque, 1810) in the Adriatic Sea”.

 

U njihovom radu je vidljivo da pre 2014. ova vrsta zadnji put zabeležena 1972. godine u Jadranu. Snimak su takođe prosledili i kolegi iz Italije koji se, kažu, složio sa njihovom tezom.

U želucima ove vrste često su se nalazili ostaci brzo plivajućih riba kao što su tune, igluni pa čak i najbrža morska životinja - iglan. Najveća zabeležena brzina psa kučka iznosila je čak 74 km/h. Narastu u proseku do oko 3,2 metra i teže između 60 i 135 kilograma, ali su zabeleženi i mnogo veći primerci. Tako je najduži izmereni primerak imao čak 4,45 metara. Takođe, nedavno u Italiji ova vrsta snimljena da u ustima drživelikog morskog goluba.

 

 

 

Expand player
Pogledajte više