UNOSITE DOVOLJNE KOLIČINE VODE TOKOM LETA Telo će vam samo signalizirati kada mu nedostaje vode, slušajte ga

Da bi ugasili žeđ, najbolje je posegnuti za čašom obične negazirane vode.

Ljudsko telo
Ljudsko telo, Foto: Youtube/ National Geographic

Da bi ugasili žeđ, najbolje je posegnuti za čašom obične negazirane vode. Ipak, ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu, i tako prave veliku štetu svom telu.

Kako ćete najlakše prepoznati da je vašem telu neophodan unos tečnosti? Evo nekih znakova koje vam organizam šalje.

Usta su suva

Najočigledniji znak žeđi manifestuje se kroz suve usta. Ako su vam su usta suva, znači da je vaše telo već dehidriralo. Jeste li ikada preterali u alkoholu, i sećate li se koliko ste potrebu imali za vodom jutro nakon toga? Treba slušati svoje telo i zadovoljiti njegove potrebe.

Žena, voda, piće, sok
Žena, voda, piće, sok, Foto: Shutterstock, ilustracija

Koža je isušena

Koža je najveći organ, i treba mu mnogo vode da bi radio ispravno. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidratacije, koja potom može voditi do ozbiljnih posledica za telo. Uz to, nedovoljno vode smanjuje mogućnost tela da se znoji, i tako izbaci toksine iz organizma.

Bolovi u zglobovima

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 posto vode. Ako želimo sprečiti neugodno trenje kostiju prilikom svakog koraka, skakanja, vežbanja ili trčanja, moramo unositi odgovarajuće količine vode.

Smanjuje se mišićna masa

Mišići takođe sadrže značajne količine vode. Manje vode u telu automatski je povezano i sa smanjivanjem mišićne mase. Redovno ispijanje vode pre, tokom i nakon vežbanja  telu će dati gorivo da izdrži napore i smanji posledice treninga

Osećaj umora

Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u telu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, telo je mora "pozajmiti" od drugih dostupnih organa zbog čega se osoba osjeća loše, te se sporije se oporavlja od bolesti.

Napadi gladi

Dehidratacija "vara" mozak, pa on šalje signale telu kako je gladno. Napadi gladi hvataju u svako doba dana i noći, umeju i da  probude iz sna. Uzimanje hrane bez odgovarajuće hidratacije usporava metabolizam i podstiče stvaranje masnih zaliha na tijelu.

Znakovi preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na licu. Budući da nedostatak vode utiče na vlažnost kože, ona postaje izložena  borama, gubi elastičnost i izgleda daleko starija nego što zaista jeste.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi