Ljudsko telo
Youtube/ National Geographic
Ljudsko telo

Youtube/ National Geographic

Ljudsko telo, Foto: Youtube/ National Geographic

Da bi ugasili žeđ, najbolje je posegnuti za čašom obične negazirane vode. Ipak, ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu, i tako prave veliku štetu svom telu.

Kako ćete najlakše prepoznati da je vašem telu neophodan unos tečnosti? Evo nekih znakova koje vam organizam šalje.

Usta su suva

Žena, voda, piće, sok

Shutterstock, ilustracija

Žena, voda, piće, sok, Foto: Shutterstock, ilustracija

Koža je isušena

Bolovi u zglobovima

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 posto vode. Ako želimo sprečiti neugodno trenje kostiju prilikom svakog koraka, skakanja, vežbanja ili trčanja, moramo unositi odgovarajuće količine vode.

Smanjuje se mišićna masa

Mišići takođe sadrže značajne količine vode. Manje vode u telu automatski je povezano i sa smanjivanjem mišićne mase. Redovno ispijanje vode pre, tokom i nakon vežbanja  telu će dati gorivo da izdrži napore i smanji posledice treninga

Osećaj umora

Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u telu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, telo je mora "pozajmiti" od drugih dostupnih organa zbog čega se osoba osjeća loše, te se sporije se oporavlja od bolesti.

Napadi gladi

Znakovi preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na licu. Budući da nedostatak vode utiče na vlažnost kože, ona postaje izložena  borama, gubi elastičnost i izgleda daleko starija nego što zaista jeste.