operacija, transplatacija
YouTube prin.screen
mladič, saobračajna nezgoda, operacija

YouTube prin.screen

mladič, saobračajna nezgoda, operacija, Foto: YouTube prin.screen

Prošle su dve godine otkako je 20-godišnji Džoj DiMeo zaspao u automobilu nad kojim je izgubio kontrolu. Srećom, slučajni prolaznik uspeo je da ga izvuče iz automobila pre nego što je potpuno eksplodirao, ali nesreća je dečaka ostavila sa znatnim posledicama. Izgubio je veći deo lica i gotovo sve prste. Međutim, trenutno uživa u uspešnoj transplantaciji, koja mu je pružila drugu šansu za život.

Džoj DiMeo vozio se u svom automobilu na putu 22 u Nju Džerziju u julu 2018. godine, kada ga je uhvatio mikro-san, skrenuo s puta i prevrnuo se automobilom koji je počeo da gori. Povrede koje je pretrpeo bile su toliko teške da je, iako je DiMeo preživeo, ostao bez očnih kapaka, ušiju i većine prstiju. Takođe je imao jake ožiljke na licu i vratu, koji su mu ograničavali kretanje i delimično pokrivali oči, navodi portal CNN.

Lekari Medicinskog centra Langone u Njujorku objavili su da je nakon dvadeset i tri teška sata operacije, dvadesetdvogodišnji DiMeo sada na dobrom putu da svoj život vrati u svoje ruke nakon uspešne transplantacije oba lica i obe ruke. . Ovo je prva takva transplantacija na svetu.

Iako se operacija dogodila u avgustu prošle godine, lekari su sačekali da mladićevo telo primi transplantacije pre nego što su operaciju nazvali uspešnom. „Uspešno je izvedeno više od stotinu transplantacija ruku i skoro 50 transplantacija lica, tako da u osnovi nije postojao razlog zašto transplantacije nisu mogle da se izvrše istovremeno“, rekao je šef dr Eduardo Rodriguez. U prošlosti je takav pokušaj bio dva puta, ali oba su bila neuspešna.

POGLEDAJTE VIDEO:

 „Morali smo da sprečimo infekciju, a takođe nam je bilo potrebno da se operacija održi što je brže moguće. Morali smo biti vrlo selektivni u izboru davaoca i morali smo da primenimo sve najnovije tehnologije koje će obezbediti potpuni uspeh Džojeve operacije “, opisao je dr Rodriguez pripremajući se za ozbiljnu operaciju.

„Džoj je zdrav, mlad, snažan, voli vežbanje, zdravu ishranu i ima posebnu volju i želju koja je neophodna za ovu operaciju“, rekao je Rodriguez, „ i visok stepen motivacije.“ Kako je lekar u mom životu nisam upoznao više motivisanog pacijenta kao što je Džoj, koji je, prema njegovim rečima, bio pun nade.

Za operaciju je bilo potrebno 80 ljudi u šest hirurških timova u dve susedne operacione sale. U jednom su se nalazile ruke i tkiva lica umirućeg donatora, koji su pažljivo uklonjeni i zamenjeni 3D protezom. „Uvek započinjemo operaciju minutom tišine u čast porodice davaoca. U takvim intervencijama važno je shvatiti da je neko morao da se odrekne svog života kako bi drugi mogli da nastave da žive “, rekao je dr Rodrigez.

Kako je tekla transformacija

U drugoj operacionoj sali DiMe-u su odstranjene ruke i lice, preciznim urezima kako bi se pripremilo za donatorsko tkivo. Ako operacija nije pravilno izvedena, mogla bi vrlo brzo okončati život mladića. „Morali smo da zamenimo 21 tetivu, tri glavna živca, pet glavnih sudova i dve glavne kosti“, rekao je Rodriguez o transplantaciji ruke.

Posle 23 sata hirurgije napravljen je poslednji šav. Usledilo je četrdeset i pet dana na odeljenju intenzivne nege, nakon čega je DiMeo morao na dva meseca institucionalne rehabilitacije. Mladić je naučio da otvori nove kapke, pokrene nove ruke i konačno se nasmeši.

„Želim da podelim svoju priču kako bih ljudima pružio nadu“, rekao je DiMeo u sredu dok je novim rukama izvlačio pisani govor iz džepa jakne. „Cenim dar svog donatora i kako ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez njegove žrtve“, rekao je DiMeo.

Na pitanje kako se oseća nakon poslednjih nekoliko meseci rehabilitacije, DiMeo je rekao da mu je data druga šansa za život. „Nema izgovora da ne budem motivisana i ne podvrgnem se terapiji. Moje ruke još nisu skroz u funkciji. Moram da nastavim da vežbam “, objasnio je mladić.

"Slično je kao kada ste dete. Nastavljam da pokrećem ruke dok ne postignem da radim sa njima sve šta želim. Sada imam potpuno nove ruke", rekao je DiMeo. „Na kraju tunela uvek postoji svetlo“ , rekao je, pozivajući ljude da nikada ne odustaju.

 BONUS VIDEO

Naša preporuka