Bunker
Printscreen
Bunker

Printscreen

Bunker, Foto: Printscreen

Mnogo toga se promenilo od 21. 12. 2012, kada je skoro 10% svetske populacije poverovalo u lažnu vest o kraju sveta.

Posledice klimatskih promena postaju sve ozbiljnije, planetom haraju oluje, poplave, ekstremne suše i uragani.

Mašine postaju sve inteligentnije, a s tim raste i strah od scenarija iz "Terminatora" i opasnosti od preteranog napretka veštačke inteligencije. Uz to, tu su i virusi i nove bolesti koje napadaju čovečanstvo.

Zbog svega ovoga, najbogatiji ljudi sveta izgradili su skloništa u kojima će se kriti u slučaju apokalipse.

Bunkeri superbogataša

Među prebogatom svetskom elitom, povela se diskusija o "Sudnjem danu" i načinima kako da se on izbegne. Uskoro su se pojavile kompanije koje grade luksuzne podzemne bunkere.

Među njima je najpoznatija "Vivos grupa" iz Kalifornije koja gradi najluksuznija skloništa. "Bunker naselja" grade širom sveta. Najpoznatije je "Evropa-1" i nalazi se ispod velikog brda na 150m dubine u nemačkom selu Rotenštajn.

Bunker je nekada bio skladište sovjetske vojne opreme tokom Hladnog rata. Bunker je renoviran i prilagođen istančanom ukusu najbogatijih kupaca. 

Može da izdrži nuklearni udar, pad aviona, zemljotres, uragan, poplave i vojni napad. Tipičan bunker ima dva sprata. Donji nivo sadrži nekoliko spavaćih soba, sto za bilijar, kućni bioskop i bazen.

Na gornjem nivou se nalazi pab sa raznim pićima, a za vernike tu je i kapela. Bunkeri su opremljeni elektromrežom kao i sopstvenim vodovodom.

Stanari mogu da prežive godinu dana a da uopšte ne izađu na površinu.

U Rotenštajnu postoje svega 34 bunkera, a cena jednog kreće se od 2,5 miliona dolara.

Kada se Rotenštajn rasproda, druga opcija je "X tačka" ogromno naselje veličine Menhetna, koje se nalazi u srcu Južne Dakote.