jabuke, jabuka, drvo jabuka
Wikipedia
jabuke, jabuka, drvo jabuka

Wikipedia

jabuke, jabuka, drvo jabuka, Foto: Wikipedia

Nova sorta jabuka nazvana Kosmik Krisp, koja je naučno razvijena dve decenije i koja bi trebalo da traje do godinu dana u frižideru, u ponudi je na američkom tržištu u nedelju, piše BBC.

To je sorta dobijena ukrštanjem sorti jabuka Honeikrisp i Enterprise, a prvi put je uzgajana na Državnom univerzitetu Vašington 1997.

U uzgoj nove "čvrste, hrskave i sočne" jabuke uloženo je 10 miliona dolara, a ekskluzivno pravo na uzgoj u narednih deset godina dato je voćarima u američkoj državi Vašington. "Veoma je hrskava jabuka, relativno je čvrsta i ima dobar odnos slatkoće i gorčine, a takođe je i vrlo sočna“, rekla je Kate Evans, jedna od vođa programa gajenja jabuka na Univerzitetu u Vašingtonu.

Takođe, istakla je, polako se kvari i ostaje u frižideru "odličnog kvaliteta, čak 10 do 12 meseci". Više od 12 miliona stabala te jabuke zasađeno je u voćnjacima u državi Vašington na površini od 12.000 hektara, a procenjeno je da će uzgajivači od prodaje zaraditi ukupno 30 miliona dolara.

Sorta je prvi put bila poznata kao VA38, a nazvana je Kosmik Krisp zbog sićušnih belih tačaka na tamnocrvenoj kori, koje podsećaju na noćno nebo. Država Vašington najveći je proizvođač jabuka u Sjedinjenim Državama, a najpopularnije sorte Golden Delišes i Red Delišes suočavaju se sa oštrom konkurencijom sorti Pink Ladi i Roial Gala. Jabuke su najprodavanije voće u Sjedinjenim Državama posle banana.

Komentari (1)

Trig

23.04.2021 10:46

Neka hvala,ja cu ipak ove nase sorte jabuka....