pacijent, lekar, operacija
YouTube prin.screen
pacijent, lekar, operacija

YouTube prin.screen

pacijent, lekar, operacija, Foto: YouTube prin.screen

Hirurzi su izveli prvu transplantaciju ljudskog dušnika na ženi sa teškim oštećenjem istog, navodi se u saopštenju iz bolnice Mount Sinai u Njujorku.

Postupak od 18 sati odvijao se u januaru 2021. S obzirom na to da je pacijent trenutno na oporavku, tim je najavio operaciju kao „prvu uspešnu transplantaciju traheje“, napominjući da bi otkriće moglo obećati ljudima sa nizom uslova - od traheje. Urođene mane i opekotine čak i kod pacijenata koji su pretrpeli oštećenja dušnika dok su bili u bolnici zbog COVID-19.

Primalac transplantacije dušnika bila je 56-godišnja Sonia Sein, socijalna radnica iz Bronka, koja boluje od astme. Nakon teškog napada astme pre nekoliko godina, morala je da se podvrgne ponovljenoj intubaciji, pri čemu su joj lekari kroz usta ubacili cev u disajne puteve, nanoseći joj ozbiljno oštećenje dušnika. Nekoliko neuspelih hirurških pokušaja rekonstrukcije njenog dušnika dovelo je do još veće štete. Zbog toga je disala kroz hirurški stvorenu rupu na vratu, poznatu kao traheostomija, zbog čega je izložena izuzetno visokom riziku od gušenja i smrti.

Govoreći za NPR , Sein objašnjava da je upoznala istraživače na planini Sinaj koji rade na Programu za transplantaciju traheje. Nekoliko puta se obraćala bolnici u vezi sa svojim stanjem, ali lekari još uvek nisu bili spremni da izvrše rizičnu operaciju na čoveku. Tada je prošle godine hirurg-naučnik dr Eric Genden - predsedavajući otolaringologije - hirurgije glave i vrata zdravstvenog sistema Mount Sinai i profesor neurohirurgije i imunologije na Medicinskom fakultetu Icahn - odlučio da je vreme da se to pokuša.

Traheja je jednostavno hrskavična cev koja transportuje vazduh do i iz pluća, ali operacija je sve samo ne jednostavna. Jedna od najvećih prepreka za ovaj postupak bila je znati kako doći do krvi do dušnika davaoca tokom i nakon operacije. Da bi to prevazišli, hirurzi su koristili nov pristup gde su povezali velike krvne sudove u jednjaku i štitnoj žlezdi primaoca sa dušnikom davaoca, pružajući vitalni protok krvi.

Prema izveštajima hirurga, tehnika je funkcionisala baš onako kako je planirano i dušnik je uspešno transplantiran u primaoca.

"Osamnaest sati kasnije bilo je jasno da smo postigli ono što su mnogi rekli da se ne može učiniti. Na kraju, sve je prošlo bez problema jer smo okupili jak tim sa bogatim hirurškim znanjem u transplantaciji organa i rekonstrukciji traheje. Videći da je graft oživeo i znajući da je organ je bio dobro vaskularizovan, bilo je neverovatno iskustvo. Znanje da će ovaj postupak i 30 godina istraživanja spasiti nebrojene živote bilo je neopisivo. Zbog toga radimo ono što radimo da bismo napravili razliku ", rekao je dr Genden u izjavi .

Operacija je omogućila Sein da joj odstrani traheostomiju, prvi put nakon šest godina ponovo dišući na usta.

U međuvremenu, Genden i tim se nadaju da će njihov rad otvoriti put ka većem broju transplantacija traheje od ljudi sa urođenim manama, neizlečivim bolestima disajnih puteva, opekotinama i tumorima. Transplantacija bi čak mogla da obećava i pacijentima koji su hospitalizovani zbog COVID-19 i pretrpeli oštećenje dušnika zbog intubacije.

"To je naročito pravovremeno s obzirom na sve veći broj pacijenata sa opsežnim problemima dušnika zbog intubacije COVID-19. Zbog mehaničke ventilacije i prirode bolesti disajnih puteva izazvane COVID-19, bolest traheje dišnih puteva naglo raste, a sada mi imamo tretman ", dodaje dr Genden.