PSI USPEŠNO DETEKTUJU KORONU Umeju da prepoznaju i smrtonosnije bolesti

Psi su u stanju da detektuju tkivo koje je napao virus.

Pas i korona, Foto: Shutterstock

U centru za obuku pasa u češkom planinskom selu blizu Nemačke granice, Renda, Kap i Laki su na ispitu. Njuše nekoliko metalnih posuda u kojima su komadi tkanine pacijenata zaraženih koronavirusom, negativnih donatora ili lažnih uzoraka.

Skup stručnjaka za obuku pasa tvrdi da je kod pasa primećena 95-postotna uspešnost u detektovanju korone na uzorcima sa ljudskim mirisom.

"Studijom želimo da potvrdimo sposobnost pasa da otkriju covid-19 i tako obučene pse da koristimo u borbi s pandemijom", rekao je voditelj projekta Gustav Hotovy. "Metoda bi trebala da funkcioniše i za druge bolesti, čak i smrtonosnije od ove" dodao je.

Trener Lenka Vlachova je rekla AFP-u da je prva studija koja je potvrdila da su psi sposobni da detektuju tkivo koje je napao virus sprovedena u SAD-u pre desetak godina.

"Virus menja ljudsko tkivo, a to utiče i na promenu specifičnog mirisa osobe", rekla je.

Hotovy, kinolog u penziji koji je počeo obučavati pse krajem avgusta, kaže da se taj specifičan miris "toliko promeni da je psima odmah primetan".

Uzorci se dobijaju običnim trljanjem komada pamuka o pacijentovu kožu. Ispitivači tada trebaju osigurati da na uzorcima nema virusa kako se psi ne bi zarazili.

Koristeći se istom metodom, finski stručnjaci koriste pse za testiranje na aerodromu u Helsinkiju i tvrde da su psi u detekciji virusa sto posto tačni.

Vlachova kaže da bi Česi želeli da rade sa finskim kolegama, kao s i nemačkim i francuskim timovima koji rade na sličnom projektu. Razlika je u tome što Česi na ovom projektu volontiraju i rade u svoje slobodno vrijeme, suprotno od njihovih zapadnih kolega.
Katerina Jančarikova kaže da svaki pas može biti obučen za otkrivanje dok god je kooperativan.

I dok je Vlachova odvela Rendu na zasluženi odmor, Hotovy je na trening izveo šnaucera Lakija koji je željno njušio posude, sada drugačije razmeštene, pre nego što je lako identifikovao onu pravu.

Hotovy je rekao da su psi jednako reagovali kad su ih treneri pustili u obližnju kuću gde se nalazio oboleli od korone.

"Odmah su skočili na njegov krevet sa istom srećnom reakcijom kao kad nanjuše pravi uzorak u centru za obuku".

BONUS VIDEO

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi