Mobilni telefon
Printscreen/Facebook
Mobilni telefon

Printscreen/Facebook

Mobilni telefon, Foto: Printscreen/Facebook

Mobilni telefoni će biti zabranjeni u osnovnim školama širom Južne Australije naredne godine, prema novoj politici države. Srednje škole će moći same birati pravila o nošenju mobilnog, sve dok podržavaju učenje.

Ministar prosvete Jon Gardner rekao je da će nacrt novih mera, koje će biti predstavljene u državnim školama 2021. godine, pomoći učenicima da se bolje "skoncentrišu na učenje".

Zabrana neće uključivati "obavezne uređaje", kao što su prenosivi računari i iPad uređaji koji se koriste kao pomoćno sredstvo u nastavi.

Učenicima će i dalje biti dozvoljeno da koriste svoje telefone i druge lične uređaje tokom putovanja u školu, i iz nje, kako bi osigurali svoju sigurnost, ali telefoni će im biti oduzeti čim se nađu na školskom terenu.

Da li se slažete sa ovim pravilom?

 

 - Razumemo da porodice možda žele da im dete ima telefon dok putuje u školu, i iz nje, kako bi ih moglo kontaktirati van školskog vremena. Međutim, verujemo da je tokom školskog časa razumno za učenike osnovnih škola da svoje lične uređaje čuvaju na sigurnom, kako bi mogli da se skoncentrišu na učenje, kazao je Gardner.

On navodi kako shvata da ne mogu svuda važiti ista pravila i da ustanove moraju zadržati dozu fleksibilnosti u osmišljavanju pravila kako bi razvile metode koje će najbolje odražavati potrebe njihovih školskih zajednica.

- Jasno je da pravilo koje je prikladno za dvanaestogodišnjeg učenika nije uvek relevantno i za osamnaestogodišnjaka, zaključio je Gardner.

Trenutno sve državne škole uvode i određuju vlastita pravila. Gardner je objavio nacrt za raspravu, sa namerom da nove mere počnu sa primenom već početkom naredne godine.

Bonus video

SLAVICA ĆUKTERAŠ EKSKLUZIVNO ZA ALO!

Naša preporuka